Històrica sala de ball del barri de Sants, ja prop del barri de Les Corts, el Salón Nilo era situat prop de la plaça del Centre i de l'antic Camp de futbol de la Unió Esportiva Sants, a la cantonada entre els carrer Violant d'Hongria i Alcolea.
Allotjat dins els locals i els terrenys de l'antiga cooperativa santsenca El Modelo del Siglo XX, fundada a l'any 1901, aquesta associació obrera va tenir diverses seus fins que a l'any 1916 va aixecar l'edifici de la cruïlla entre els carrers Yolanda (actual Violant d'Hongria) i Aldecoa.
Segons la recerca històrica realitzada per Agus Giralt, el local disposava de bar, botiga, bodega, carnisseria, i un cafè dins un local més ampli amb escenari i capacitat per a 150 persones.
Després de la Guerra Civil el nou ordre imposat pels feixistes va desnaturalitzat totalment el contingut social i solidari que inspirava el cooperativisme des dels seus inicies. L'entitat va incoporar-se a La Flor de Maig al 1943 i posteriorment a la Popular Santsenca fins a la seva desaparició al 1947. L'edifici va acollir posteriorment la seu del ball La Papallona fins que a finals de la dècada dels 1950's va esdevenir Salón Nilo com se'l va conèixer durant prop de 40 anys. Un altre cas similar va ser la conversió de la seu de la cooperativa La Popular Santsenca en el ball-discoteca Bahía al carrer Olzinelles..
L'edifici de la Cooperativa El Modelo del Siglo XX (Foto: Jorge García Martínez)
*1962.- Un dels primers anuncis publicats a la premsa del Salón Nilo on es presentava el cantor grec Aleco Pandas.
*1964.- Anunci del Salón Nilo publicat a la premsa local (Font: Hemeroteca La Vanguardia)
Programa de la sala Nilo amb autògraf d'Hipólito Estévez, la seva estrella destacada i repertori de temes amb els que amenitzava les sessions del local. Estévez es caracteritzava per tenir una veu similar a la del gran Antonio Machín.
*1960's.- Publicitat del Nilo com a local de celebracions familiars i social del tipus noces, bateigs i comunions.
*1966.- Los Tres Sudamericanos
Johnny, Alma María i Darío, Los Tres Sudaméricanos
*1970.- Dues imatges de la cruïlla entre els carrers Violant d'Hongria Reina d'Aragó i Alcolea. En ambdós fotografies viem a la dreta el rètol del Salón Nilo.
*1977.- Vista del carrer Alcolea quan el seu curs fins l'Avinguda de Madrid es veia interromput per un solar sense edificar. Al fons veiem la coberta del Salón Nilo. (Foto: Albert Feliu)
Al 1973 el Nilo es presentava en dues adreces que de fet eren la mateixa Violant d'Hongria 153 i Alcolea 118. En aquesta última hi havia Nilo 2 que s'identificava com la esquina del mundo i que era orientada al públic més jove. Al 1997 el Salón Nilo apareixia en cartellera amb el nom de Nilo-Bailongu
Alguns artistes que van actuar al Salón Nilo
1961.-
Chico Valento
1962.-
A. Sassi
Aleco Pandas
Ramon Calduch
Francisco Galián, el primer rocker espanyol
Magda
1963.-
Santinos
Antonio García
Hipólito Estévez
Betina
Betina
Olga Albandoz
Jaime Coma
Georgie Dann
1965.-
Jacinta
Juanito Segarra
1966.-
Salomé
Los Lusan
Eddie Moreno
1967.-
Ennio Sangiusto
Alicia Tomás
1968.-
Grindley
1969.-
Xavier Vidal Botey's Quartet
Los Reyes
1970.-
Fredy Deves
Los Grecos
Los Mohicanos
1971.-
Manuel Salguero
Bons Jans
Grupo X
1972.-
Massiel
Los Payos
1973.-
Miguel Gallardo
Miguel Gallardo
Mochi
Los Renols
Los Surcos
Camilo Sesto
Los Amaya
Camilo Sesto
Los Amaya
1974.-
Juan Bau
Brotes
1975.-
Cleopatra
Tony Sherman
Rumba Brava
Andrés Caparrós
El local del costat numerat amb el 155 del carrer Violant d'Hongria seria finalment expropiat al 2012 provocant el tancament de la discoteca Agapito, últim local d'oci nocturn situat en aquell indret
La sala de ball Nilo habia estat anteriorment a Sants molt a la vora de la sala Bahia. Algù de Sants ho recorda ?
ResponEliminaAviam el Bahia estava força més avall, ja al carrer Olzinelles. Era una boitê de l'Antonio Machín.
ResponElimina