RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dissabte, 26 de febrer del 2022

VISORS DE MARTE VISION. (1961-1992)



L'estructura d'un visor de pagament de Marte Visión

A la segona meitat del segle passat el turisme anava guanyant adeptes i presència als carrers de la ciutat. Això provocava una certa proliferació dels reclams publicitaris i de tota mena d'aparells clarament orientats a què els forasters hi anessin buidant les seves butxaques. Els visors de Marte Visión n'eren un clar exemple.


*1967.- Un grup de visors de Marte Visión instal·lats a la plaça del Teatre a la Rambla. La clientela en aquest cas eren marins de vaixells de l'armada dels Estats-Units fondejats al port i les imatges, com indica el rètol superior, eren relatives a les Festes de la Mercè. (Foto: Autor desconegut).

Consistien en un grup de peanes, sovint agrupades formant un cercle, d'un metre i mig d'alçada cadascuna i d'un color blau viu. Permetien de veure vistes estereoscòpiques de monuments de la ciutat o d'algun esdeveniment ciutadà. L'usuari hi introduia una moneda i havia d'acostar els seus ulls a una mena de lents que hi havien situats al centre de la columna per tal de veure les imatges que anaven passant una rera l'altra. Per als més petits, o el més baixets, una plataforma metàl·lica, a la manera d'un graó, situada a la pròpia columna els permetia guanyar uns centimetres i possibilitar-los la visió.

El pare i credor d'aquest mecanisme va ser Jaume Calafell i Pifarré (1917-1986), un fotògraf català que els va inventar, dissenyar i patentar. L'historiador Ramon Barnadas ha tingut cura de recuperar la memòria i l'activitat de Calafell. Els seus visors estereoscòpics de Marte Visión, presentats a la Fira de Mostres de Barcelona de 1961, es van instal·lar a les zones més cèntriques i turístiques de la ciutat. N'hi havia a les Rambles, al Portal de la Pau, al parc de Montjuïc i també al de la Ciutadella. Sovint les imatges feien referència a esdeveniments ciutadans singulars, com les Festes de la Mercè o les il·luminacions del Nadal. Eren, per tant, unes eines força adequades per a facilitar la promoció turística de la ciutat. Es van instal·lar als carrers des de començaments de la dècada dels 1960's i varen romandre-hi fins a les vigílies a de les Olimpíades del 1992. 

*1935.- Un jove Jaume Calafell en el seu estudi fotogràfic. (Foto: Família Calafell).

1 comentari: