RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

diumenge, 7 de maig del 2023

EDIFICI DE L'ESTACIÓ DE PLAÇA CATALUNYA DEL CARRIL DE SARRIÀ (1863-1996)

MIQUEL BARCELONAUTA

Agraïments a ENRIC COMAS i PARER i JOANA FRANCÉS


*1880's.- La façana de l'edifici de l'Estació del Carril de Sarrià en un entorn encara poc urbanitzat. L'edifici del darrera correspón a la primera construcció que es va bastir al carrer Bergara. (Foto: Autor desconegut/ Fons FGC).

Una de les primeres edificacions de l'entorn de la Plaça Catalunya. De fet, va ser construida quan la plaça era encara només un projecte. Constava de baixos i una única planta i servia de pantalla a les andanes de l'estació que hi havia darrera amb les vies que enfilaven el carrer Balmes.

L'estació es va inaugurar el 23 de juny de 1863, vigília de Sant Joan, després d'un any d'obres. Les primeres imatges fotogràfiques que ens han arribat de l'edifici en els presenten en un entorn desangelat i encara poc urbanitzat amb set finestes al pis superior i nou obertures als baixos, de les quals la central -més gran- i les dels extrema eran portes d'accés i les altres sis eren finestres. El remat de la façana  presentava un discret frontó amb un cercle al centre on s'hi va instal·lar un rellotge.

*1865.- Aquesta és probablement la imatge més antiga que es conserva de l'estació del Carril de Sarrià. Al fons a la dreta s'hi pot veure l'Estació del Tren de Martorell, l'altra instal·lació ferroviària que hi havia a l'entorn de la que ben aviat seria la plaça de Catalunya. (Foto: Autor desconegut. Font: FGC- ANC)


*1910's.- Una imatge de l'edifici de l'Estació. de l'època en que hi havien arbres al carrer Pelai.

A finals dels anys 1920's l'edifici va rebre les conseqüències del soterrament de les vies i les andanes de l'estació. Als baixos l'antiga cantina de l'estació amb entrada per la plaça Catalunya havia estat substituida per una xocolateria que seria el precedent immediat del mític Cafè Zurich, mentre que a la banda de Pelai obria la sucursal barcelonina de la Compañía Española de Turismo

*1920's.- Una imatge de l'edifici de l'Estació.

Als principis dels anys 1930's l'edifici va perdre la part dels seus baixos més pròxima al carrer Pelai per tal de construir-hi la nova vorera un cop soterrades les vies i les andanes de l'antiga estació de superfície. D'altra banda, un segon establiment de begudes el Bracafè va substituir l'esmentada sucursal de la Compañía Española de Turismo.

*1930's.- Durant els anys de la Segona República la part superior de l'estació es va anar poblant d'anuncis i rètols publicitaris.

A l'any 1943 la planta superior de l'edifici de l'estació va ser ampliada pel costat de la Plaça Catalunya  igualant-la amb la planta baixa. Això va permetre acollir uns quants despatxos més a les oficines del carril de Sarrià.

*1942.- La Gaseta Municipal de Barcelona de 30 de novembre d'aquell any publicava la concessió del permís per ampliar el primer pis de l'edifici de l'Estació, atorgat una setmana abans.

*1943.- Imatges comparatives de l'ampliació de la planta superior de l'Estació del Tren de Sarrià. La intervenció va permetre igualar tota la planta (Foto: Fons Ferrocarrils de la Generalitat FGC- ANC)

A partir d'aquesta ampliació de l'edifici i llevat dels canviants retols llimisosnque van adornarv la façana l'immoible no va tenir practicament modificacions durant tota la resta de la dictadura franquista i l'arribada de la democràcia fins a finals del segle XX. 

*1940's.- Imatge típica de l'edifici de l'Estació a la posguerra, amb el gran rètol lluminós de fulles d'afaitar Iberia.

L'edifici de l'estació va desaparèixer definitivament l'any 1996. Va ser enderrocat per construir-hi l'ampli edifici que acull el centre comercial El Triangle. El Cafè Zurich va reaparèixer dins la nova edificació al mateix lloc que havia ocupat històricament, Totalment redissenyat va perdre tota l'autenticitat de l'antic cafè.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada