RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

divendres, 23 de febrer del 2024

EDIFICI CORBERÓ. Aragó 194-206. (Edifici original: 1967-1988 Electrodomèstics Corberó i 1988-2016 Eada Business School)

 

Pere Corberó Trepat va fundar a l'any 1930 l'empresa d'electrodomèstics Corberó, que a partir dels anys 1960's assoliria una notable popularitat en el mercat de les cuines i els frigorífics. El seu pare Pere Corberó Casals (1877-1957) fou un destacat bronzista d'origen lleidatà. El seu primer taller era emplaçat al número 44 del carrer Gelabert al barri de Les Corts. Allà, a partir de 1932, Pere Corberó va començar a fabricar i reparar petits fogons de gas ciutat, l'únic que aleshores hi havia canalitzat a Barcelona.

El negoci va continuar a la postguerra i es complementava amb una fundició de ferro situada al carrer Evarist Arnús del barri de Sants. Però els anys 1950's van suposar la revolució del gas butà, que mitjançant una xarxa adequada de repartiment de bombones permetia disposar d'aquest nou subministre a la llar i deixar enrere l'època dels fogons de petroli. Així doncs, a l'any 1953 Corberó va iniciar la fabricació de cuines domèstiques a gas butà i dos anys després adquireix uns terrenys al polígon El Gall d'Esplugues de Llobregat on edificarà la primera gran fàbrica de la companyia.

*1954,. Retall relatiu a la sol·licitud de permís industrial demanat per Pere Corberó per al seu taller del carrer Gelabert. (Font: ARCA. Gaceta Municipal de Barcelona. Any 41. Núm. 52, de 27 de desembre)

La fàbrica d'Esplugues comença a construir-se al 1957 i inicia la seva producció al 1960. És en aquesta nova dècada quan l'empresa experimenta un notable creixement i es construeix al carrer Aragó 194-206, tocant a Muntaner, l'edifici Corberó que acull la seu central i les oficines de la companyia. Es tracta d'un immoble d'oficines inaugurat al març de 1967 amb revestiments exteriors de marbre, metall i vidre, amplis aparadors d'exposició a la planta baixa i set plantes d'alçada, que li donen un aspecte d'empresa sòlida i consolidada. Simultàniament i de forma progressiva l'escola de negocis EADA anirà llogant algunes de les plantes superiors de l'edifici.

*1968.- L'edifici Corberó poc després de la seva inauguració, quan el carrer Aragó era encara de doble sentit de circulació i EADA ja ocupava l'últim pis del xamfrà amb Muntaner. (Foto: Autor desconegut).

*1967.- La revista Destino recollia a les seves planes la notícia de la inauguració del nou edifici Corberó al carrer Aragó (Font: ARCA / Destino Núm. 1543 / 4.3.67

*1967.- Pocs mesos després de la inauguració de l'edifici, ja posava en lloguer algunes plantes d'oficines.  (Font: ARCA / Destino Núm. 1561 / 8.7.67

*1960's.- Primers anuncis de cuines Corberó.

L'eslògan publicitari més popular de la marca era el conegut "Desde luego, Corberó". Les cuines i els frigorífics eren els seus productes estrella. 

A començaments de la dècada dels 1970's Corberó inicia la fabricació de frigorífics de doble circuit amb els congeladors independents. La plantilla de l'empresa ronda els 2.500 treballadors amb una política interna que té cura especial en afavorir el sentiment de pertinença de les persones que hi treballen. Aquest enfocament es fa palès en múltiples detalls: la senyora Enriqueta Comas, esposa del senyor Corberó, reparteix personalment canastrells als fills i filles dels treballadors quan neixen, el Director General organitza minuts de silenci presencials quan mor un/a treballador/a, s'implanta una intensa política de beneficis socials, etc. [1].   

*1970's.- L'edifici Corberó a finals dels anys dels 1970's. A la façana hi destacava en gran rètol vertical amb les lletres de l'empresa. (Foto: Autor desconegut).


*1970.- El popular actor de varietats Franz Johan en una campanya publicitària de Corberó.

Arribada la dècada dels 1980's la crisi econòmica afecta a Corberó que trasllada la seva fàbrica d'Esplugues a una de nova localitzada a Castellbisbal.

Finalment, el 1988 l'empresa Corberó es comprada per la corporació multinacional sueca Electrolux AB, que mantindrà però, la marca Corberó en el mercat. Això suposa també l'abandonament definitiu de l'edifici del carrer Aragó, que va passar a ser propietat de la immobiliària Núñez i Navarro. L'Escola de Negocis EADA acabaria ocupant la totalitat de l'edifici i el 2016 va impulsar una reforma integral a càrrec de CDB Arquitectura (Humbert Costas i Carlos Durán) amb una impactant nova façana que va quedar al descobert a finals de 2018 i que ja no s'assembla gens a la de l'edifici original inaugurat per Corberó als anys 1960's. Avui la marca Corberó segueix present al mercat comercialitzada per Electrolux.  

*1990's.- L'edifici Corberó convertit ja en la seu de l'EADA Business School abans de la reforma definitiva.

*2019.- L'antic edifici Corberó reformat en profunditat amb la seva espectacular nova façana convertit en una de les seus de l'EADA Business School.

_________

[1].-  Campo, Santiago. La industrialització a Esplugues: l'empresa Corberó. El Pou del Vernís. núm. 28. Gener de 2010. 

1 comentari:

  1. La foto on dius que es dels 90, no és correcte, és més aviat tocant a l'any 2010

    ResponElimina