RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dilluns, 2 de febrer del 2015

HIJOS DE FRANCISCO SANS. Fàbrica de filats, cotó i cànem. Casanova/Diputació (1914-1970's)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ


Francesc Sans i Grau va ser un actiu empresari cotoner que va invertir en el conreu de cotó als camps d'Andalusia a través de la seva empresa Catalana Agrícola Algodonera S.A. Fou el pare de Francesc Miró-Sans Casacuberta, que va ser president del Barça entre 1953 i 1961 i va emprendre la construcció del Camp Nou.



Francesc Sans havia construit el 1914 una gran fàbrica en ple Eixample, a la cruilla entre Casanova i Diputació, que ocupava mitja illa de cases en el mateix lloc que anteriorment havia acollit la fàbrica d'Ignasi Carreras des de 1877. L'edifici, obra de l'arquitecte Joan Bruguera i Roget (1879-1962), era d'una gran sobrietat i destacava per les seves dues esveltes i elegants torretes sobre les arestes de la façana del xamfrà. L'empresa s'especialitzà en la producció de lones de cotó i cànem impermeabilitzades que es destinaven a veles de vaixells i calçat.
Sans va morir el 1927 i tot seguit l'empresa va passar a societat anònima amb el nom de Hijos de Francisco Sans. La fàbrica va desaparèixer a principis dels anys 1970's i al mateix lloc s'hi van construir habitatges.




4 comentaris:

  1. No logro recordarla en el barrio, y eso que parece grande ¡¡¡

    ResponElimina
  2. Jo si la conec, de fet hi vaig treballar. Em dic Antoni Martin i tinc setanta-sis anys. La fàbrica tenía quatre plantes. Al sòtan la caldera. A la planta, magatzem a tocar del carrer i més endins els telers. Al primer pls, les cardans, els pentinats i les filadores. Al tercer pis, el ram de l’aigua, tints, no es feien estampats. Jo treballava la secció de técnica analitzaven les mostres que duien els viatjants. Com ara densitats de la trama i la urdimbre, el fil, grossor/pes i número de caps.També si el color era solit o directe. Aixó vol dir si era tenyit al fil o al teixit. finalmente valoravem el preu de fabricació (escandall) Féiem proves amb els nostres pruductes. Resistències de fils i teixits, impermeabilització, etc, etc, Vaig treballar des l’any 1960 al 1967. La fàbrica marxava a Pla de Santamaría , hi va funcionar uns anys fins que es va enfonsar en una tempesta. Així ho explica una exposició que hi ha a la planta oberta al públic. . Un producte estrella era la tela de espigues que portaven els vagons de la renfe, amb els telers Jacqards i les veles de vaixell i roba molt gruxuda. Sempre recordaré amb nostalgia aquella feina i als companys i caps que vàren influir molt en la meva vida laboral posterior. I de tot això fa molts anys. Gràcies Antoni Martin

    ResponElimina
  3. En aquesta empresa als anys seixanta tenia jurat d'empresa, que a més a més funcionaba regularment i amb capacítat de negociació. També tenia servei médic d'empresa i tots els treballadrs erem revisats cada any. Els diumenge que havia fútbol a Barcelona ens regalaven entrades doncs el president del Barça ho era també de la fàbrica, Francisco Miró Sans. Gràcies.

    ResponElimina