RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dimarts, 18 de gener del 2011

HOSPITAL MILITAR. Carrer Tallers (1840-1943)

*1910. Cantonada dels carrers Valldonzella i Tallers amb l'edifici de l'Hospital Militar

Segur que més d'un passejador compulsiu, d'aquests que gaudeixen caminant per Barcelona i s'aturen en els petits detalls, s'haurà preguntat alguna vegada perquè una via tant estreta com és carrer Tallers, caminada en direcció Rambla-Universitat, s'eixampla tant en el seu últim tram formant la plaça Castella, un rectangle envoltat per un conjunt d'edificis menys antics amb una església al bell mig. La resposta és força fàcil. La plaça Castella és el resultat d'una de les primeres intervencions urbanístiques del franquisme a Barcelona, la que va fer desaparèixer l'antic Hospital Militar del carrer Tallers.
De fet, el primitiu carrer Tallers des del de Valldonzella fins a la seva sortida a la plaça Universitat era tant estret com la resta. En l'antic número 77 s'aixecava l'Hospital Militar.
L'edifici provenia del segle XVIII quan fou construit per allotjar-hi el convent dels Pares Paüls de la Missió. A conseqüència de les desamortitzacions va esdevenir primer fàbrica de tabacs i des de 1840 Hospital Militar. Era de planta rectangular i de quatre alçades sobre la planta baixa. A finals del segle XIX podia acollir fins a 800 malalts. Durant la dictadura del general Primo de Rivera hi va haver un primer intent de susbtituir-lo a causa de les pèssimes condicions d'higiene que patia. No obstant, va romandre dempeus durant tot el període de la República.

*1936.- Una de les entrades a l'Hospital Militar del carrer Tallers. (Foto: Pérez de Rozas)

Acabada la Guerra Civil els vencedors van consagrar-lo el dia 5 de febrer de 1939 en un acte de gran solemnitat presidit per les autoritats eclesiàstiques, que La Vanguardia de l'època comentava així: "Una solemne función religiosa, que con tonos de emocionante sencillez cerró el paréntesis antirreligioso y ateo de 30 meses de dominación soviética, devolviendo al ambiente del vetusto edificio el aire de cristiana caridad que centenariamente se había respirado siempre en este Centro Oficial". En els mesos següents i durant un parell d'anys l'edifici va servir per atendre presoners rojos destacats a batallons de treballadors que havien resultats ferits o malalts. Oficialment se'l coneixia com a Depósito de Prisioneros de Guerra de Tallers.
El desembre de 1942 l'hospital va quedar clausurat i tots els interns i el material sanitari va ser traslladat al nou Hospital Militar de Vallcarca. Tot seguit, la titularitat de l'edifici va ser recuperada per l'administració municipal, que va convocar un concurs públic per enderrocar-lo. L'única dependència que es va salvar de la piqueta va ser la capella barroca decorada pel pintor francès establert a Barcelona Joseph-Bernard Flaugier (1757-1813). De l'espai resultant en va sortir una plaça rectangular, inaugurada el 12 d'octubre de 1943, que l'ajuntament franquista va batejar com a Plaza Castilla, nom que s'ha mantingut fins avui.  

*1915.- Vista del pati interior de l'Hospital Militar del carrer Tallers. Una petita part del claustre va ser conservada i avui és el pòrtic de l'església que s'aixeca al bell mig de la plaça Castella. 

 
 
*1940's.- Tres imatges de les instal·lacions de l'Hospital Miliar a l'antic Convent dels Pares Paüls, abans del seu enderroc. En totes elles es pot veure l'església conservada actualment a la plaça Castella i a la més inferior el Dispensari Antituberculós de Josep Lluís Sert a l'esquerra de la imatge.

*1943.- Enderroc de l'antic Hospital Miliar al voltant de l'església. A les parets s'hi poden llegir proclames franquistes España, Una, Grande, Libre amb l'escut de la Falange . (Foto: Joan Ramírez).

9 comentaris:

  1. Tens entrada lliure a l'arxiu fotogràfic? Com t'ho fas? L'unica vegada que hi he anat em van treure just les tres fotos que reponien exactament a la meva pregunta... i a mi que m'agrada remenar em vaig quedar amb un pam de nas!

    ResponElimina
  2. Molta gent pensa que la plaça Castella és la conseqüència d'un bombardeig de la Guerra Civil i, en aquest cas, no és així.

    ResponElimina
  3. Perdona la confusió. Em referia a l'arxiu fotogràfic. Té una normativa d'accés i consulta molt restrictiva a fi de preservar els documents que son molt delicats.
    Et felicito pel teu fons documental, deu ser espectacular!

    ResponElimina
  4. La foto (1910. Cantonada dels carrers Valldonzella i Tallers amb l'edifici de l'Hospital Militar) era en la cantonada de C Ferlandina amb Montalegre COMPTE

    ResponElimina
  5. Crec que vas errat sostenible, la cantonada Ferlandina/Montalegre ( a l'actual plaça dels Angels) quedava lluny d'aquest hospital Militar.

    ResponElimina
  6. Bona tarda seria posible averiguar donde puede estar el archivo del Depositp de prisioneros de guerra de la calle tallers a partir del 26 de enero año 1939.Gracias
    Mi correo es sanzvillarroya@hotmail.com

    ResponElimina
  7. Hola seria possible localitzar llistat de soldats malalts repatriats de la guerra de cuba. El meu correu es rcordobaj@gmail.com
    Gràcies

    ResponElimina
  8. Jo també estic interesat en consultar l'archiu d'aquest hospital per saber si el meu pare, que va estar a l'hospital, va ser pressoner després de acabada la guerra o va ser abans de la fugida cap a França, tinc dubtes.

    ResponElimina