RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

divendres, 5 d’agost del 2011

VIA DURRUTI (1936-1939)


L'actual Via Laietana va ser rebatejada l'any 1936 com a Via Durruti en homenatge al lider anarcosindicalista Buenaventura Durruti mort al front de Madrid el 20 de novembre d'aquell any.
El canvi de nom es va produir per iniciativa popular arrel del multitudinari seguici funebre que es va organitzat a Barcelona el dia 23 de novembre de 1936 quan van arribar a la ciutat les restes mortals del dirigent anarquista. Aquell mateix matí centenars de cenetistes havien sortit al carrer i van tapar les plaques de marbre de la Via Laietana amb papers en els que s'hi podia llegir Via Durruti.


*1936.- Un retall del diari  La Vanguardia del dia 24 de novembre.

El dia 1 de juliol de 1937, en un acte organitzat conjuntament per l'Ajuntament de la ciutat i les comitès de la CNT, una placa de marbre esculpida amb un relleu de l'artista Enric Boleda, que representava el bust de Durruti amb una noia nua darrera amb la mà estesa sobre el cap del dirigent anarquista i una torxa flamejant a l'altra banda, va ser col.locada sobre una de les parets de la façana de l'edifici del Foment del Treball, aleshores ocupat pel Comitè Regional de la CNT, que hi tenia la seva seu. 

*1937.- La tribuna d'oradors que prengueren la paraula en el decurs de l'acte d'homentage, entre altres Joan García Oliver, Josep Xena i Severino Campos. (Foto: Pérez de Rozas)


*1937. Dues imatges de la gran multitud que es va concentrar davant de la seu del Comitè Regional de la CNT en l'acte d'homenatge a Durruti  (Fotos: Pérez de Rozas)


La denominació Via Durruti fou utilitzada oficialment fins a l'arribada de les tropes franquistes a Barcelona  al gener de 1939. Els vencedors de la guerra, lògicament, varen recuperar immediatament el nom de Via Layetana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada