RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dissabte, 26 de novembre del 2011

CASA TOMAS SANTOS DE LAMADRID. Muntaner/Bon Pastor (1900-1935)

*1915.- Una imatge de la Casa Tomàs Santos de Lamadrid que era el punt d'arrencada de la part alta del carrer Muntaner per sobre de la Diagonal.

Enric Sagnier i Villavecchia (1858-1931), arquitecte de l'alta burgesia i de les classes adinerades barcelonines de principis del segle XX, va projectar l'any 1900 aquesta bellesa modernista que era emplaçada a la cruïlla entre Muntaner i el petit carrer del Bon Pastor amb vistes a la Diagonal.
Santos de Lamadrid provenia d'una familia indiana que havia fet fortuna al Carib. Pràcticament tota l'illa delimitada per Muntaner, Travessera de Gràcia, Aribau i Bon Pastor era de la seva propietat. L'edificació era una veritable barreja de palauet i castell de dues plantes, envoltat d'un gran jardí. Sorprenia per la seva asimetria i diversitat de volums, que configuraven un conjunt en el que destacàven la cúpula piramidal del carrer Bon Pastor i la galeria oberta de la segona planta de la façana principal. L'interior era molt sumptuós amb una magnífica escala amb barana de ferro forjat i fins i tot disposava d'un teatret familiar.
La casa fou començava a enderrocar el 1935 pels mateixos propietaris per tal de construir-hi l'actual edifici d'habitatges obra de l'arquitecte Gutiérrez Diaz. L'esclat de la Guerra va aturar diverses vegades les obres i el nou edifici no fou acabat fins després del final del conflicte bèlic. Durant el franquisme en aquesta cantonada s'hi va instal·lar un dels establiments de la Llibreria Francesa.

Detall del cos central de la façana.

Detall de la porta d'accés a la casa


Detall de l'escala interior


*1935.- Àrea que ocupava a la cruilla Diagonal/Muntaner la Casa Tomàs Santos de Lamadrid i el seu jardí poc abans del ser enderrocada segons un plànol de l'època (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)

1 comentari:

  1. Hi ha una preciosa escultura, sembla de dos infants, al vestíbul de l'entrada de la casa. Se sap que va passar amb totes aquestes belleses modernistes?

    ResponElimina