RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dimecres, 10 d’octubre del 2012

CAMP DE FUTBOL FABRA I COATS. Sant Andreu (1922-1990)

*1982.- Vista del terreny de joc de Fabra i Coats en els seus ultims anys
Vinculat a la fàbrica de Filatures Fabra i Coats, aquest terreny de joc va ser el feu dels diferents equips de l'empresa tèxtil des de la creació del seu propi club, el CD Filatures amb seccions de futbol, tennis i bàsquetbol. Després de la Guerra Civil el club passà a anomenar-se Club Deportivo Fabra y Coats, nom amb que jugà fins a la dècada dels 1960's amb el seu tradicional uniforme blanc i negre a ratlles verticals amb pantaló negre.

Escut del CD Fabra y Coats (1939-1965)
*1933. Emplaçament del camp de futbol de Fabra i Coats, entre la fàbrica d'Automòbils Hispano-Suiza i la Rambla de Fabra i Puig. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya). Cliqueu a sobre per ampliar.

*1960's. Juan Antonio Samaranch a la petita llotja del camp del Fabra i Coats, envoltat per la junta directiva del club filater.

*1965.- Vista aèria del camp de futbol, ja envoltat d'edificis, amb la Rambla de Sant Andreu al fons.
El terreny de joc tenia unes dimensions reduides (93 x 50 metres) i en els últims anys va arribar a tenir una aforament per 4.700 espectadors (800 asseguts i 3.900 dempeus).
A partir del 1965 al camp del Fabra hi va jugar l'Atlètic de Catalunya que en fusionar-se amb el CD Condal (l'altre filial del Barça) van permetre la creació com a únic flilal barcelonista del Barcelona Atlètic (actualment conegut com FC Barcelona B).
A la dècada dels 1960's i 1970's hi eren habituals les matinals de futbol on el filial blaugrana defensava la seva sort a Segona. Segona B i Tercera divisió. Allà van formar-se jugadors que després arribarien al primer equip blaugrana com Antonio Olmo, Tente Sánchez o Lobo Carrasco.
La construcció del Miniestadi i l'adequació de la Masia com a seu de la pedrera del Barça va fer que el club presidit per Josep Lluis Núñez, que havia comprat el Camp de Fabra i Coats, optés per abandonar-lo.
Entre 1985 i 1987 els terrenys del  camp va ser venuts pel Barça al Club Natació Sant Andreu per 263 milions de les antigues pessetes. El club andreuenc va procedir a enderrocar les tribunes per construir-hi les seves piscines. 

16 comentaris:

  1. Mare meva, quants records! De jove vaig viure uns anys als edificis que es veuen al fons. Quan hi havia partit pujava al terrat i gaudia d'unes vistes immillorables.

    ResponElimina
  2. Jo ja no ho recordo, però els meus pares sí que recorden haver vist partits en aquest camp. Jo ja hi he anat després a fer piscines a les instal·lacions del Sant Andreu.

    ResponElimina
  3. Quins records... jo hi anava amb el meu pare a veure partits del filial blaugrana o dels juvenils. Recordo un partit en que Jordi Cruyff va fer quatre o cinc gols!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dudo que Jordi Cruyff jugara en este campo con uno de los filiales, el Barça traslada a partir de 1982 a su cantera al Minii y los anexos del Mini. Jordi Cruyff llega 6 años después.

      Elimina
    2. Sr. Antonio Garcia yo he vivido en los aledaños de ese campo y tambien he visto jugar a Jordi Cruyff en el.
      Una vez construido el Mini Estadi solo jugaban alli Barça At., Barça Amateur y Juveniles. El resto de categorias hasta Alevin suguieron jugando en el Fabra i Coats al menos hasta el 89 seguro!
      Lo que puede ver en ese campo fue una historia que marco mi vida como barcelonista. Ver jugar a: Carrasco-Caldere- Manolo- Moratalla..Roura- Busquets- Guardiola....y otros tantos!

      Elimina
    3. Yo jugaba en la peña barcelonista de Martorell y al final de cada temporada jugábamos un partido contra los juveniles, infantiles, alevines del Barça.
      Jugamos en ese campo y en el partido anterior al nuestro jugo Jordi Cruyff, lo recuerdo perfectamente.
      Actualmente tengo 43 años

      Elimina
    4. Yo también he visto jugar a Jordi Cruyff en ese campo. En 1982 traspasaron al Mini al Barça At, el Amateur y a los juveniles pero alevín e infantil siguieron jugando en la Fabra unos años más.

      Elimina
  4. Y en verano, por la noche, hacían cine con la pantalla en la portería lado mar y el campo lleno de sillas

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  7. Recuerdo grandes citas como eliminatorias de la Copa del Rey entre el Barcelona At y el primer equipo del At. Madrid jugaron a las 15h o 15h de la tarde por qué el campo no tenía iluminación artificial suficiente. También recuerdo el campo lleno hasta la bandera en los clásicos de filiales vs el Madrid ( Castilla).
    Y uno de los partidos más bestia que vi con varios expulsados fue un Barcelona vs Barcelona At. No recuerdo si eran Infantil o Juvenil. El Barcelona At con la camiseta Meyba amarila y el Barça con la azulgrana.
    Que momentos tan inolvidables pasé allí. Oía el himno desde mi casa o la calle y me iba directo al campo siempre que podía. Colgaban una pizarra en la entrada por Fabra i Puig anunciando todos los partidos del fin de semana. En los buenos tiempos recuerdo matinales de sábado y tardes y domingos por la mañana. 2 partidos por sesión. Increíble para los culés amantes de la perrera. :)

    ResponElimina
  8. Hi vaig anar de nen a veure el Barça Atlètic. Hi jugava un amic, el Joan Vilà. Inoblidable l'ambient de futbol.

    ResponElimina
  9. ... gràcies per les fotos d'aquest article.

    ResponElimina
  10. Soy de Tenerife y viví cerca de Fabra i Puig (calle Alella) en el curso 79-80 y recuerdo muchas mañanas de domingo. Campo pequeño y acogedor. El Barca amateur con Salva (un crack), Clos, Manolo, Valentín... Entonces el Barca Atlético ya jugaba en el Camp Nou antes de construir el Mini. ¡Cómo pasa el tiempo! Pura nostalgia.

    ResponElimina
  11. Qui no recorda als Ferrer, Valor, Gratacós, Moratalla, Martínez, Totó, Pedraza, Tarrés, Clos, Luis y Rojo

    ResponElimina