RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dissabte, 14 de desembre del 2013

NUMERACIÓ PER TRAMS DE LA RAMBLA (1851-1955)

Agraïments a ENRIC COMAS i PARER 
 
 
La numeració de les populars Rambles no ha estat sempre igual que l'actual. Avui els números comencen a l'extrem del Portal de la Pau davant del monument a Colom  i acaben a Canaletes a la confluència amb Pelai i Plaça Catalunya.
Quan a començaments del segle XIX es van numerar les cases dels carrers de la ciutat, la numeració de la Rambla seguia un criteri de continuïtat. Així doncs, una botiga emblemàtica com fou la impremta-llibreria Verdaguer era al número 87 davant del Teatre del Liceu. 
 
 
*1845/1886.- La mateixa llibreria amb l'antiga numeració contínua de tota la Rambla i la resultant de la nova que pertanyia a la Rambla del Mig.
 
A partir de 1851 la numeració va ser objecte d'un important modificació. La mateixa llibreria Verdaguer sense moure's de lloc va quedar emplaçada al número 5 de la Rambla del Mig. La numeració havia passat a dividir-se per trams que s'assignaren a cadascuna de les Rambles amb diferent denominació. El nou sistema però, tenia un altre tret definitori, el popular Pla de l'Os o Pla de la Boqueria servia com a eix a partir del qual les numeracions avançaven en sentit muntanya o en sentit mar. Així doncs, des de la Boqueria fins a plaça Catalunya les Rambles de Sant Josep, Estudis i Canaletes tenien numeracions separades totes tres en sentit muntanya. Contràriament, des del Pla de la Boqueria fins al Portal de la Pau, a les Rambles de Caputxins i Santa Mònica els números avançaven en sentit mar.
 
 *1851.- Referència al canvi de numeració (Font: Diario de Barcelona. Edició del dia 2 de juny. ARCA. Cliqueu a sobre per ampliar )
   
*1851.- Fragment d'un anunci publicat a Diario de Barcelona el 20 d'agost d'aquell any, on s'aprecia la transformació del núm. 39 de la Rambla en el número 1 de la Rambla de Sant Josep.
 
El 1955 l'ajuntament franquista presidit per l'alcalde Simarro va decidir acabar amb aquella situació que sovint generava confusions i malentesos no només entre els forasters sino també entre els autòctons, que no coneixien bé quina Rambla venia després de l'altra.
Tot mantenint els noms històrics de cada tram de Rambla, la numeració va ser íntegrament unificada. Per la banda mar, el número 1 coincidia amb la Comandància de Marina, i el 2 a l'altra banda de carrer s'adjudicava a l'edifici situat entre el Govern Militar i el passatge de la Banca. Pel que fa a l'extrem muntanya,  a la Rambla de Canaletes, els últims immobles van quedar numerats amb el 135 a la banda Llobregat i amb el 142 a la banda Besòs com a últims edificis de la Rambla.
 
*1933.- El Pla de la Boqueria feia de centre neuràlgic en aquell sistema antic de numeració. Per sobre del pla les numeracions eren correlatives en sentit muntanya i per sota del pla en sentit mar. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya)
 
 
*1955.- La Vanguardia del dijous 5 de maig anunciava així el canvi de numeració.
 

2 comentaris:

  1. No me había percatado nunca del detalle
    salut

    ResponElimina
  2. Llàstima que no aparegui a la imatge tota la Rambla sencera amb l'antiga numeració, perquè en molts documents anteriors a la reforma, es parla de diferents edificis, seus que ja no existeixen, cases de notablese, etc. amb la numeració antiga. Per exemple, la seu de La Falç estava al número 30 de la Rambla (de les flors), davant de la Virreina, i això es veu en aquest plànol, i per això podem saber quin edifici ocupava durant la República.

    Carles T

    ResponElimina