RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

diumenge, 15 de desembre del 2013

CASA BERENGUER. Terrat i façana. Diputació 246

 
*1908.- Façana de la Casa Berenguer en el seu estat original. (Foto: Ángel Toldrà Viazo).

Al número 246 del carrer Diputació -entre Balmes i Rambla Catalunya- es pot contemplar una de les grans obres modernistes de la ciutat. Es tracta de la Casa Berenguer, coneguda també com a Casa Clapés i en el seu temps popularment com La Berenguera. Fou projectada pels tres germans Bassegoda, Bonaventura, Joaquim i Pere i construida entre 1907 i 1908 per encàrrec de l'industrial Casimir Clapés de la sociedad tèxtil Sobrinos de Berenguer. Els arquitectes tingueren plena llibertat per desenvolupar aquest projecte d'habitatge plurifamiliar.
Els Berenguer provenien una modesta família de teixidors que van aconseguir fer fortuna i ingressar a l'alta burgesia barcelonina de començaments del segle XX. La seva empresa fou extraordinàriament rendible. L'any 1898 van optar per invertir en el sector de la filatura i els beneficis del negoci els van permetre projectar una colònia al Bages que finalment es va construir al poble de Cabrianes pertanyent al municipi de Sallent . També varen comprar un edifici al carrer Provença i finalment varen construir aquest edifici modernista al carrer Diputació. [1]
La façana de la Casa Berenguer és tota de pedra i àmpliament ornamentada. Del projecte original es van perdre les dues glorietes que hi havia a banda i banda del pinyó central. Tenien un acabament esglaonat sobre un finestral triple sostingut per dues columnes. No s'ha pogut identificar l'any de l'eliminació d'aquests elements, tot i que probablement seria després de la Guerra Civil. La intervenció va obligar a completar la barana de pedra superior que originàriament quedava interrompuda per la base de les glorietes.
Sortosament el pinyó que corona la part central de la façana i conté una escultura al·legòrica a la indústria tèxtil ha arribat intacta als nostres dies. 
A l'any 1990 l'edifici va ser objecte d'una acurada restauració que va incloure també molts elements del mobiliari i la decoració estructural interior.
 
La figura femenina amb un fus a la mà que simbolitza la indústria tèxtil es troba situada a la fornícula del pinyó de la façana i s'ha pogut conservar al llarg dels anys.
 

*2012.- Vista actual de la façana sense les dues glorietes del terrat suprimides.

[1]. Ferrer, Llorenç. La empresa Berenguer i Cia.

Enllaços d'interès:
http://www.construnario.com/notiweb/tematicos_resultado.asp?id=58&informe=3


1 comentari:

  1. En llegir aquesta entrada m'ha vingut una questió al cap: ¿Els germans Bassegoda no eren Bonaventura, Joaquim y Ramon-Enric? Segons crec, Pere era l'oncle contratista.

    ResponElimina