RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dimarts, 30 de juny del 2015

FÀBRICA DE XOCOLATA JUNCOSA. Carrer Gran de Gràcia 2-4 (1882-1908)

*1904.- Publicitat de Xocolates Juncosa amb un dibuix de la fàbrica a la part inferior esquerra.

Els Juncosa foren, juntament amb els Amatller, una de les nissagues familiars més conegudes del ram de la xocolata a Catalunya.
Ja a l'any 1837 Oleguer Juncosa pare, havia fundat la primera fàbrica de xocolata al número 10 del carrer Ferran. Mort Oleguer els seus quatre fills (Oleguer, Evarist, Pere i Jacinta) varen continuar amb el negoci amb el nom comercial de Hijos de Olegario Juncosa i decidiren abandonar Ciutat Vella per instal·lar-se al capdamunt del Passeig de Gràcia, on arrenca el carrer Gran de la coneguda vila. Allà construiren una gran fàbrica integrament dedicada a la producció de xocolata i derivats. 
La fàbrica, inaugurada el 1882, era dotada d'una màquina de vapor de 25 cavalls de potència, que la convertia en la més moderna d'Espanya. Els Juncosa varen registrar la marca comercial La Chocolatera i només 5 anys després la fabrica comptava amb una plantilla de 500 treballadors en renyida competència amb Xocolates Amatller, l'altra gran empresa xocolatera de Catalunya. Entre els productes més coneguts dels Juncosa hi destacaven les populars cigarretes de xocolata, premiades en diverses exposicions internacionals com a producte orientat al públic infantil. 
Mort Oleguer Juncosa fill,  el seu germà Pere es va quedar amb la fàbrica de Gràcia. El 1908 després d'haver-se associat durant un temps amb un altre xocolater gracienc, Jaume Camps, varen tancar el negoci i vengueren el terreny a Consol Fabra i Puig, que juntament amb el seu marit Jaume Fuster varen enderrocar-la per construir-hi un elegant edifici modernista, obra de l'arquitecte Lluís Domànech i Montaner, que avui tanca els jardinets de Gracia posant punt i final al passeig i tots coneixem com la Casa Fuster


*1890's.- Gravat publicitari amb la fàbrica d'Oleguer Juncosa al final del passeig de Gràcia. Al centre es pot veure la silueta del campanar de la plaça Rius i Taulet.


*1885.- Anunci de les diferents dependències de l'empresa amb un dibuix de la fàbrica de Gràcia al centre. (Col·lecció Francisco Arauz)

12 comentaris:

  1. Ostras, otra fábrica desconocida para mi
    Salut

    ResponElimina
  2. Desconeixia que la fàbrica de Xocolates Juncosa hagués estat instal·lada on ara s'alça l'anomenada Casa Fuster; per cert que els més veterans de Gràcia encara esmentem a aquest edifici com El Vienès per la sala de ball que durant anys va estar situada en el seu soterrani

    ResponElimina
  3. només que he trobat una col·lecció de cromos de Julio Romero de Torres , de chocolates JUNCOSA . I m'ha fet curiositat .

    ResponElimina
  4. Hola a todos:

    Soy Javier Batallé nieto de Asunción Juncosa, madre de mi padre y por lo tanto, soy biznieto de Pedro Juncosa. Hoy he curioseado en internet por segunda vez sobre sobre "Chocolates Juncosa" (antes sólo había buscado datos sobre el apellido pero no sobre chocolates) y me complace ver esta página.

    Conservo todavía las fotos del almacén y la entrada de mulas (por Mayor de Gracia hoy la trasera del Hotel Fuster) donde mi abuela -muy pequeña aún- está sentada en el regazo de su madre.

    Mi abuela me contaba que "Chs. Juncosa" fue la primera fábrica de chocolate en tener maquinaria automática moderna, pero no sólo en España sino en toda Europa. Me enseñaba un viejo recorte de periódico para autentificar sus palabras, pero no lo conservo, sólo las fotos de la maquinaria para moler y algunos de los empleados.

    Me contaron más historias pero no es cuestión de enrollarme aquí con ellas.

    Un saludo a todos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Te podrías lo de en contacto conmigo por privado nose si tengo algo de tu interés familiar relacionado a la chocolateria

      Elimina
  5. Hola Te podrías poner en contacto conmigo por privado ? Creo que puedo tener algo de su interés familiar

    ResponElimina
  6. jo tinc unes nines retallables de xocolates Juncosa però no de quin any són.

    ResponElimina
  7. tinc una pila de cromos antics de xocolates Juncosa!! per les dates deuen ser del meu besavi

    ResponElimina
  8. Buenos días,
    Compré el otro día unos cromos de Chocolates E. Junquera cuya temática era la artilleria, no pone la fecha de edición, me gustaría saber cuando se imprimieron, al menos saber cuando la fábrica se llamó E Junquera para así poder situarlos en el tiempo. Podría ayudarme con estos datos?

    ResponElimina
  9. Alguna cosa se me escapa.En aquesta informació posa que al 1908 van tancar el negoci. Jo tinc 70 anys i recordo perfectament els chocolates Juncosa amb els seus cromos. El meu germà encara deu tenir l’album, ell és dels que ho guarda tot. Li preguntaré

    ResponElimina
  10. Yo le vendí una radio al hijo de peris q era socio de juncosa la radio se llamaba marca junper

    ResponElimina
  11. La informació que dona Francesc Cabana està equivocada, perquè la fàbrica va ser encarregada el 1871 per Oleguer Juncosa al mestre d'obres Rafael de Luna. Els seus fills sobrevivents (de dos matrimonis) ere Pere i Jacint (no Jacinta) Juncosa i Font i Evarist Juncosa i Domènech.

    ResponElimina