RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dimarts, 5 de gener del 2016

CASA LORENZO FRADERA. Construcció original sense remuntes. Gran Via / Bruc (1872-1991)

Agraïments a MIQUEL F. PACHA i EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ

La Casa Lorenzo Fradera va ser construida a l'actual número 647 de la Gran Via, cantonada amb Bruc, segons un projecte de l'arquitecte Josep Domínguez i Valls. L'edifici original constava de baixos, entresol, principal i dues alçades més. La façana d'estil eclèctic és coronada per un vistós rellotge situat al centre de la cantonada. Durant els primers anys del segle XX l'edifici va acollir el Consulat General de França.




*1920.- La Companyia d'Assegurances Northern ocupava el primer pis a començaments dels anys 1920's.


*1920's.- L'Hotel de France va ser el primer establiment hoteler que es va instal·lar a l'edifici. Després es va convertir en la Pensió Frascati. A l'entresòl hi havia l'empresa de maquinària elèctrica Brown-Boveri. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).

Durant els anys de la Segona República l'edifici va acollir el Casal Francesc Macià d'Esquerra Republicana, que va ser lloc habitual de mítings i activitats polítiques del partit.

*1936.- Desfilada d'una columna femenina de la centúria d'Esquerra Republicana davant del Casal Francesc Macià. (Foto: Lluís Torrents)

*1937.- Concentració davant del Casal d'Esquerra Francesc Macià. (Foto: ANC)

Al llarg de la seva història l'edifici ha estat gairebé sempre vinculat a l'hoteleria. Successivament va acollir l'Hotel de France, la pensió Frascati (anys 1920's), la pensió Torres (anys 1930's) i l' Hotel Estoril (anys 1940's), si bé aquests establiments no ocupaven la totalitat de la finca.

*1932.- A partir d'aquell any la Pensión Torres va substituir a la Frascati als pisos superiors de l'immoble.

L'any 1950 l'edifici va encetar una nova etapa amb la instal·lació als pisos superiors de l'Hotel Residència Habana que va quedar integrat dins la categoria 1ª A amb 90 places hoteleres. La resta de l'edifici  era ocupat per la seu de les  empreses Hijo de Ramon Almirall SA i Hijos de Higinio Majem, SL (que ocupaven dos locals de la planta baixa) i de l’acadèmia de primària i secundària Liceo Manjón (situada a la porta segona del pis principal). El propietari de l’hotel també hi tenia la seva residència privada a la segona porta de l’entresol. Va ser a partir del 1972 que l'Hotel Habana va ocupar ja la totalitat de l'edifici amb un total de 101 places.


El 1991 es va modificar l'aspecte original de la façana de l'edifici i es va procedir a una reforma integral de la seva estructura segons un projecte signat per l'arquitecte Joan Juanpere i Miret que el convertiria en el Gran Hotel Havana. La reforma va incorporar una remunta d'un pis per sobre del rellotge i la incorporació de la finca colindant del carrer Bruc. Tot i això, el conjunt va quedar resolt amb dignitat mitjançant una intervenció molt allunyada d'algunes remuntes recents, que han posat més l'èmfasi en la diferenciació radical de l'afegitó respecte de l'edifici original, que en mantenir una certa uniformitat del conjunt.

*1988.- Projecte de remodelació de l'edifici per acollir-hi  el Gran Hotel Havana de la cadena Silken. (Font: Arxiu Nacional de Catalunya)

*2012.- El Gran Hotel Havana després de la reforma i la remunta aplicada a l'edifici.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada