RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dilluns, 4 de juliol del 2016

FLECA SOLANAS / J.ESPÀRRECH. Valencia 416 / Sardenya. (1905-1975)


*1962.- La porta modernista d'accés al forn de J. Espárrech (Font: Cuadernos de Arquitectura)

Una de les pèrdues més rellevants del patrimoni modernista aplicat als comerços al barri de la Sagrada Família és aquesta fleca situada als baixos de la Casa Emili Jorba, projectada per l'arquitecte Pere Molinas i Coll el 1904, a la cantonada entre els carrers València i Sardenya, molt a prop del temple de Gaudí.
Era la fleca de de Sebastià Solanas que destacava pels seus marcs exteriors treballats en fusteria, que envoltaven la porta d'accés i l'aparador de la botiga.
L'obra, datada del 1905, havia estat dissenyada per l'arquitecte Jeroni Ferran Granell i Manresa. (1867-1931), un artista que va destacar especialment pels seus esgrafiats a les façanes. A la fleca Solanas, Granell va executar la seva obra fidel als dictats modernistes assolint un esplèndid treball de fusteria de formes corbades i ondulades amb temes florals i contorns arrodonits que presentaven una irregular distribució dels vidres tant a l'aparador com a la porta d'entrada.
Els Solanas, pare i fill, van morir al 1938, probablement a conseqüència de la Guerra Civil i la vídua/mare Eugènia Martí (morta el 1951) va continuar el negoci fins a traspassar-lo. J. Espárrech va ser el nou nom que apareixia al tendal de la botiga a començaments dels anys 1960's.     
L'any 1975 la Casa Emili Jorba va ser enderrocada per construir-hi un impersonal edifici d'habitatges i la vella fleca va desaparèixer. Una veritable desgràcia perquè probablement només uns anys després els ajuntaments democràtics haurien catalogat aquesta obra evitant la seva desaparició.

*1970's.- Vista general dels dos marcs de fusteria de la fleca.

3 comentaris:

  1. Era una pasada.
    Trabajé de aprendiz en Mallorca esquina Enrique Granados y a veces nos íbamos paseando Valencia arriba, hasta llegar Meridiana.
    Habían cantidad de pequeñas tiendas con aparadores que daban alegría el verlos.

    ResponElimina
  2. L'havia publicada al meu blog

    http://vptmod.blogspot.com.es/2015/08/barcelona-valencia-416-fleca.html

    ResponElimina
  3. Xavier González Toran7 de juliol del 2016, a les 12:57

    I nosaltres la vam publicar a El Modernisme Perdut. II (http://www.editorialbase.cat/llibres/326), però que esperaves, que aquests de Barcelofilia esmentessin fonts...

    Per cert, l'autor de les fotografies encara es viu...

    ResponElimina