RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dilluns, 30 de juliol del 2018

CINE ALBORADA. Galileu 282-288. (1947-1964)


*1961.- Actes d'Homenatge a la Vellesa celebrats davant del cine Alborada (Foto: Josep Brangulí).


El barri de Les Corts ha estat històricament un dels més mancats de sales cinema. De fet, abans de l'obertura del Loreto (1963) i del Renoir Les Corts (1996) només hi trobem la sala coneguda com a Cine Alborada, situada al número 288 del carrer Galileu, entre Can Bruixa i Novell.
Tot i que els estudiosos de la història de les sales de cinema a Barcelona [1] han fixat l'any de la seva obertura al 1948, el cert és que els col·leccionistes de programes de mà del cinema Alborada n'han trobat de datats als primers dies de 1947.
*1947.- Un dels primers programes de mà del Cine Alborada. (Font: todocolección)
La sala disposava d'un aforament de 845 localitats i fins el 1954 les programacions no van començar a aparèixer a les cartelleres dels diaris. Fins aleshores s'anunciaven pels barris de Sants i Les Corts en programes de mà i petits anuncis a les botigues. El local pertanyia a l'empresa Las Arenas S.A. que també gestionava les sales Albéniz, Arenas i Gayarre del barris de Sants i Hostafrancs. En els seus primers temps només obria els caps de setmana i amb el pas dels anys va passar a programació diària.
A l'any 1955 el cinema va ser sotmès a una reforma  a càrrec de l'arquitecte Antoni de Moragues i Gallisà que va permetre modernitzar les instal·lacions. L'Alborada compartia en aquells temps programació amb els esmentats Arenas i Gayarre, de manera que en una mateixa jornada les bobines de les pel·lícules eren transportades de sala a sala per un ciclista, que possibilitava la projecció simultània del mateix film en tres sales diferents.
En els seus últims anys va ser un dels cinemes on un adolescent Quim Monzó -aleshores veí del barri- va tenir els seus primers contactes amb el món del cinema. Al juny de 1961 la premsa hi anunciava un acte d'Homenatge a la Vellesa promogut pel Patronat Local de Les Corts. Al novembre de 1964 va tancar portes definitivament. 
*1961.- Notícia de la celebració de l'Homenatge a la Vellesa al local del cinema Alborada (Font: Hemeroteca La Vanguardia)
[1].- Munsó Cabús, Joan.- Els cinemes de Barcelona. Edicions Proa. 1995
Lahuerta Melero, Roberto. Barcelona tuvo cines de barrio. Editorial Temporae 2015.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada