RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

diumenge, 7 de juny del 2020

BAL MUSET. Marquès de Barbarà 7. (1930's)


*1934.- Anunci del Bal Muset a les planes de Papitu.

El fenomen de les taxi-girls va irrompre amb força a la Barcelona canalla dels anys 1930's. La fórmula era prou senzilla. Una bona colla de noies de bon veure esperaven al voltant de la pista de ball als homes que prèviament havien adquirit uns cupons a l'entrada del local. Amb cada cupó ells tenien dret a un ball amb la dona lliure que més els hi agradava i abans de començar el ball li lliuraven un dels cupons. L'empresa propietària del local se'n quedava una part i l'altra quedava en mans de la noia que al final de la jornada canviava per diners els cupons que havia rebut. Tot i que no era un sistema de prostitució strictu sensu, sí que sovint suposava un primer contacte per acabar més tard al llit. No obstant això, la moda d'aquests locals va fer que s'anunciessin com a simples acadèmies de ball, on els homes innocentment hi anaven només a aprendre a ballar. Sigui com sigui, era un manera d'arrodonir els migrats sous que les noies guanyaven en altres feines més convencionals.
Segons Francisco Madrid, el primer d'aquests locals de noies-taxi que va establir-se a Barcelona va ser el Bal Muset del número 7 del carrer Marquès de Barbarà (o simplement Barbarà perquè els títols nobiliaris solien desaparèixer en el llenguatge popular dels carrers -Asalto a seques n'éra un altre exemple-). 
A banda de les ballarines, que segons la publicitat de l'època eren 150, i del clients àvids d'arrambar tot el que podien, el local presentava també altres actuacions com la de la ballarina basca Elisa Iza, que s'havia fet popular guanyant la marató de ball al Teatre-Circ Olympia. L'orquestra Wikings Band i l'acordionista Ibáñez eren també habituals al local, que era obert durant 12 hores continuades, de 4 de la tarda a 4 de la matinada. 
L'esclat de la Guerra Civil i la caiguda de la República acabarien fent desaparèixer el local.


*1934.- La publicació Guía Nocturna (Sólo para hombres) incorporava en una sola edició els llocs de diversió i desenfrè de Barcelona, Madrid i València. En el capítol barceloní no hi faltava el Bal Muset que figurava en l'apartat de cabarets. (Font: todocoleccion.com)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada