RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

diumenge, 31 de gener del 2021

EL CORTE INGLÉS (FRANCESC MACIÀ). Centre comercial. Diagonal/Villarroel/Buenos Aires. (1993-2021)


*2010's.- Vista de la planta de vendes de El Corte Inglés- F. Macià des de la cantonada del carrer Villarroel amb la Diagonal.

Els últims dies de gener de 2021 tancava la planta de vendes dels grans magatzems El Corte Inglés de Francesc Macià. Tot i que l'establiment no era a la mateixa plaça, se'l coneixia amb aquest nom per la seva proximitat i per distingir-lo del de Diagonal-Maria Cristina.
Aquests grans magatzems havien pres el relleu als de Galerias Preciados (1984-1993), que al seu torn havien succeït als de Sears (1967-1983), que foren els primers en ocupar l'edifici.
En realitat l'immoble ja havia estat venut dos anys abans del seu tancament a l'empresari Pedro Alonso, que hi va promoure una reconversió en edifici d'oficines amb grans botigues a la plantes baixes.
El centre comercial de Francesc Macià sempre havia estat una mica en segona línia pel seu format més limitat. No obstant, entre 2003 i 2004 El Corte Inglés va procedir a una renovació a fons de l'edifici, tant de l'interior com de l'exterior, amb una façana principal de vidre que va canviar radicalment la fesomia històrica de l'edifici, que disposava de sis plantes i soterrani. Aquell projecte de reforma i ampliació va anar signat pel gabinet d'arquitectes Martorell, Bohigas, Mackay, Capdevila i Gual. 
Tot i no tenir la volada dels de Plaça Catalunya o de la part alta de la Diagonal, aquests magatzems eren molt apreciats pels veïns dels barris pròxims, Galvany, Turó i de la zona nord de l'Esquerra de l'Eixample, en especial pel seu supermercat del soterrani.
Amb el seu tancament ja eren dos els centres comercials de l'empresa El Corte Inglés que desapareixien a Barcelona. El primer havia estat el situat a l'antic edifici del Banco Central, a la cantonada de la Rambla de Canaletes amb Plaça Catalunya, que anteriorment havia estat propietat de la firma britànica Mark & Spencer's.
La cadena de grans magatzems preparava la creació d'una filial logística pròpia, seguint un model semblant al de l'emergent Amazon, pel que fa a l'emmagatzemament i repartiment de mercaderies per tal de poder competir en la venda a distància.

*2018.- Vista de l'edifici des de la cruïlla de Villarroel amb Buenos Aires (Foto: Albert Esteves).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada