RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

diumenge, 4 de juny del 2023

BAR BRUSI. Llibreteria 23. (1966 - 2023)

 

*2021.- Una imatge exterior del Bar Brusi. (Font: GoogleEarth)

Era l'any 1966 quan el Ramon Sans i la Montserrat Sabadell van establir-se en un modest bar al número 23 del carrer Llibreteria fent cantonada amb el de la Freneria, a mig camí entre la plaça de Sant Jaume i la plaça del Rei en ple barri Gòtic. El matrimoni havia començat el seu negoci al 1956 a la Rambla en un altre local. Brusi va ser el nom escollit per al seu nou bar, un nom que evocava al fundador del mític Diari de Barcelona, que en els seus primers anys s'havia editat en aquell mateix carrer. El 1975 el Ramon i la Montserrat van adquirir la botiga del costat i van fer una ampliació i reforma en profunditat del local que s'havia especialitzat en plats de cuina catalana, truites i altres tapes típiques del país. El bar disposava d'un altell amb una taula de billar, on els clients més habituals de l'establiment aconseguien un ambient més íntim. 

 
*2017.- La barra del Bar Brusi conservava aquell estètica pròpia dels anys 1970's. 

Amb el pas del anys va quedar al front del negoci el Josep Sans, mentre que la seva mare la Montserrat Sabadell tenia cura de la cuina i els fogons i consolidava una de les millors ofertes de la ciutat en tapes autòctones. 
En l'anecdotari històric del local hi quedaràn sempre les visites que el cònsul de Polònia feia sovint al Brusi per degustar els saborossisims callos picants de la Montserrat, que és un plat que també cuinen a Polònia i que al consul li resultaven fascinants.
Les ultimes decalaracions de Sans amb motiu del tancamant del local feien referencia a les dificultats creixents que els comportava haver d'adequar la seva cuina a la normativa sanitària derivada de la pandèmia. A l'abril de 2023 el tancament del Brusi va suposar un cop molt fort pels clients habituals, que van veure desaparèixer un dels pocs locals autèntics que quedaven en aquella zona plena de franquícies i de comerços orientats al turisme i mancats de qualsevol relació amb la història del barri.

Com un petit homenatge d'amor al Bar Brusi us deixo aquest article titulat Una història d'amor al Bar Brusi que va escriure Pep Antoni Roig per EL NACIONAL amb motiu del tancament del local.


1 comentari:

  1. La Barcelona de la Bruixa Colau, matar establiments emblemàtics.

    ResponElimina