RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dilluns, 10 d’octubre del 2011

XALET ARACELI FABRA. Muntaner 264. (1915-1964)




A començaments del segle XX, el carrer Muntaner a partir de Diagonal en direcció muntanya era ple de petites cases amb jardí. Aquest xalet era obra de l'arquitecte Miquel Madorell i Rius (1869-1936), constava de planta baixa i dos pisos i era situat entre la Travessera de Gràcia i el carrer Avenir enfront de la Casa d'Isabel Llorach. Aixecat l'any 1915 la seva propietària pertanyia a una de les familíes més riques i influents de la ciutat. La casa era un habitatge unifamiliar d'estil afrancesat envoltat de jardí .
L'edifici va guanyar la primera menció del Concurs Anual d'Edificis Artístics de l'Ajuntament de Barcelona l'any 1915.




*1935.- Localització del xalet i el seu jardí en un plànol de l'epoca (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya)


*1915.- Dues imatges de l'interior del xalet.
 
 
Plànol de la primera planta del xalet.
*1920.- La casa des de l'interior de la finca. (Foto: Josep Brangulí / ANC )

4 comentaris:

  1. Quan jo era petita, per anar al cole passava cada dia per davant d'aquesta torre i cada dia m'hi aturava perquè tot i que estava abandonada i el jardí era com una selva, hi havia un petit estany amb un sortidor, per la banda del carrer Avenir tocant a Muntaner, que em tenia fascinada. Em va saber greu quan la van tirar a terra tot i la meva curta edat. Ara cada cop que hi passo, recordo aquell jardí amb aquell petit estany just on ara hi ha una botiga de mobles. Per cert, la senyota Llorach, no es deia Teresa, sinó Isabel
    Una abraçada

    ResponElimina
  2. Esmenada l'errada del nom de pila de la senyora Llorach (Isabel és clar!)

    ResponElimina
  3. Una puntualització, en el titular posa: xalet Araceli Fabra 1915-1942, però aquesta torre no va ser enderrocada a l'any 1942, sinó entre els anys 1965-66.

    ResponElimina