RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dimarts, 12 de desembre del 2017

COBEGA S.A. Planta embotelladora de Coca-Cola. Guipúscoa 163-185. (1965-2009)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ i MIQUEL F. PACHA

*1970's.- Vista exterior de Cobega S.A. al carrer Guipúscoa. (Foto: Arxiu Cobega)
 
Els nens i nenes que als anys 1960's i 70's cursaven els darrers cursos de l'ensenyament primari quedaven sorpresos el dia que uns senyors, que duien les lletres de Coca-Cola brodades a la butxaca de la camisa, apareixien per l'escola i explicaven les normes d'un concurs de redacció que podia portar a la fama al guanyador.
Només una estona després, tota la classe quedava acomodada dins un autocar que els duia al barri de La Verneda. Allà, un amplíssim carrer Guipúscoa que circulava paral·lel a l'autopista de veritat i al que encara li quedaven anys per convertir-se en rambla arbrada, els portava fins a prop de la frontera amb Sant Adrià a visitar la factoria de Cobega S.A., la planta d'embotellat de la Coca-Cola, on els vailets passarien la resta d'aquella atípica jornada escolar.
A l'entrada del complex, que ocupava una superfície de trenta mil metres quadrats, hi havia un gran vidre rere el qual es podia contemplar un seguici d'ampolles del popular refresc, que avançaven de manera lenta i disciplinada, una rere l'altra, pel circuit d'embotellat.
La primera activitat de la visita consistia a contemplar una exposició sobre la invenció de la beguda i la història de la seva expansió arreu del món. Tot seguit es visitava la planta embotelladora i, com no podia ser d'una altra manera, arribava el moment màgic i esperat quan la quitxalla, ja notablement desmadrada, podia assaborir amb deler i a dojo els refrescos de la companyia (bàsicament Coca-Cola i Fanta en les seves versions de taronja i llimona). El tast acabava amb un nou recordatori sobre el concurs de redacció i les seves normes. Aquestes visites formaven part de l'estratègia comercial de Coca-Cola i varen suposar una gran projecció social del refresc.
La planta de Cobega havia estat inaugurada el 22 de setembre de 1965, quan la família Daurella va decidir abandonar la seva seu barcelonina al carrer Almogàvers i traslladar-la a l'emergent barri de la Verneda. 

*1965.- Propaganda de la inauguració de la planta de Cobega a La Verneda. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

*1965.- Procés que se seguia a la planta embotelladora. (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)
 
*1965.- Vista de la zona de càrrega. (Foto: Arxiu Cobega)

*1965.- Foto aèria de la zona de la Verneda, amb el carrer Guipúscoa a l'esquerra de la imatge i la fàbrica de Cobega al centre. (Foto: Fons TAF)
 
Els concursos per als nens van continuar amb l'arribada de la democràcia incorporant també els premis de redacció en llengua catalana. La factoria de Cobega a la Verneda va durar fins entrat el segle XXI. A l'any 2009 van ser desmantellades les naus i després de desaparèixer, el gran solar va ser habilitat provisionalment per aparcament de camions i autocaravanes. Posteriorment els terrenys van ser requalificats i s'elaborà un projecte per construir-hi d'habitatges i equipaments.
 

6 comentaris:

  1. Els guanyadors del concurs sortien en un llistat a la Vanguardia i el regal eren uns llibres de "coneixements" que no recordo l'editorial i es titulaven atles de... l'espai, la natura, els animals... anaven relligats amb canutillo. vaig guanyar un any, el 72 o 73

    ResponElimina
  2. En el meu temps els textos sortien a El Correo Catalán, i encara no regalaven llibres, tan sols una caixa de Coca Cola, vaig guanyar a Catalunya i vaig anar a la final de Madrid, recordo que l'excitant tema de la meva redacció guanyadora era 'El comercio exterior español'. De premi em van donar una mobylette però a casa no volien saber res de motos i la vam vendre, amb el producte em van comprar un tocadiscos de l'època. Anar a la visita a la Coca Cola era una festa i va ser la primera vegada a la vida que vaig menjar galetetes salades, és clar que parlo de tot just principis dels seixanta, acabaven d'aterrar per aquí, els de l'empresa. No vaig guanyar la final 'nacional', per desgràcia, el premi era un viatge a Egipte.

    ResponElimina
  3. Els convocats al concurs érem, aleshores, l'alumnat del darrer curs del Batxillerat Elemental i es feia un concurs per a les noies i un altre per als nois, la majoria d'escoles, aleshores, ens controlaven per separat.

    ResponElimina
  4. Dos recuerdos,relacionados con el tema:
    El primero,como estudiante en Córdoba de bachillerato,en los finales de los cincuenta.Recuerdo que participé en un concurso donde se pedía un dibujo y un eslogan,donde apareciera el nombre dela marca.Una sombrilla playera de fuertes colores y la frase:
    "Coca-cola,refresca más y mejor".No lo gané,pero pasados los años
    esa frase las empleó la marca en una de sus campañas publicitarias.
    El segundo,ya en Barcelona,trabajando como profesor en un colegio que estaba enfrente de la fábrica de la Verneda a principio de los
    ochenta,participé muy activamente en las luchas vecinales del barrio
    por sus espacios de servicios públicos,donde estaban implicados el
    edificio de la factoría y de una fábrica textil cercana.

    ResponElimina
  5. Jo no vaig guanyar cap concurs, (ni tan sols recordo si hi vaig participar en cap!), peró si que tinc molt present la visita que els del col.legi de primària, vam fer a aquesta "moderna i neta" factoría. Veient les fotos d'aquest blog -pel que us felicito sincerament-, els records han sortit de nou: per dijous gràs carmanyola amb truita i botifarra d'ou... amb CocaCola -de la de veritat, no de les variants actuals que no tene rés a veure amb la tradicional- :-(!!). Aquest matí he vist la inmensa infraestructura de la Coca Cola a Martorelles pero el concepte no ha canviat tant.

    ResponElimina
  6. Very Good article, thank you for sharing with us! this will increasing my knowledge and Proven techniques and delivery frameworks are used in the solution architectural capabilities and programmer management approach. You may now check out our new web application development services that we have provided to our clients.

    ResponElimina