dissabte, 30 de gener del 2021

BASAR DE LOS ANDALUCES. Papereria i material d'escriptori. Passatge Madoz - Plaça Reial. (1855-1938)

Aquest fou un dels primers grans establiments que tingué la plaça Reial, tot i que el negoci ja havia estat fundat una dècada abans, concretament el 1844, quan la família Favà va obrir la primera botiga al número 5 del carrer de l'Argenteria.

*1872.- Dibuix publicitari del Bazar de los Andaluces.  La Plaça Reial apareix amb el seu antic nom de Plaça Nacional.

Es dedicava al comerç de papereria i objectes d'escriptori i el seu propietari Joan Favà i Gallart, un home conegut per les seves idees monàrquiques, va decidir establir-se al 1855 a la plaça Reial, deixant enrere aquells primers anys prop de Santa Maria del Mar. El nou local amb els aparadors situats sota els porxos s'estenia per la cantonada entre la plaça i el curt passatge de Madoz que la comunicava amb el carrer Ferran. Tot i que inicialment era coneguda com la Tienda de los Andaluces va passar més tard a ser anomenada Bazar de los Andaluces.
Allà s'hi podia trobar tota mena de material de papereria i escriptori, plomes i tinters, segells i premses per a paper timbrat i era una de les botigues preferides de pintors i dibuixants. L'any 1883 Joan Favà va morir i el negoci va passar a la seva filla Dolors, que va establir una societat amb l'impressor Francesc Seix



*1923.- Les plumilles de la marca Imsa i la tinta de la marca Baetica (que també comercialitzava gomes d'esborrar) eren uns dels productes més habituals que es podien comprar al Bazar de los Andaluces.

Una de les característiques principals d'aquest establiment era la gran capacitat d'impacte publicitari que tenia, a través dels almanacs i calendaris que distribuïa durant les festes nadalenques. Eren calendaris en forma de llibret, sovint desplegable, que contenia un mapa d'Espanya amb les diferents regions i províncies, mentre que la coberta era decorada cada any amb un gravat diferent on apareixien un home i una dona guarnits amb les indumentàries pròpies i típiques d'una determinada província espanyola. Aquesta llarga sèrie de calendaris amb el pas del temps ha estat molt preuada i buscada pels col·leccionistes. 


*1900.- Dues mostres més de la publicitat del Bazar de los Andaluces.

*1895.- El calendari d'aquell any amb motius de Barcelona.

*1912.- El calendari amb motius de Tarragona.

Xavier Theros, fixa la desaparició del Bazar de los Andaluces cap als últims anys de la Segona República [1]. Certament després de la Guerra Civil i l'adveniment del franquisme ja no apareixen més noticies d'aquest històric establiment. 


[1].- Theros, Xavier.- Vida i miracles de la Plaça Reial.- Edicions Albertí. Barcelona 2019

1 comentari:

  1. Benvolguts, soc rebesnet d,en Joan Faya (que no Favà) i Gallart.
    Casa nostra sempre ha estat plena d’objectes de llibreria i oficina procedents de l’estoc del Basar dels andalusos.
    Agraïria molt em contactessin per resoldre un dubte que tenim a la família des de sempre respecte l’establiment
    Salutacions

    ResponElimina