divendres, 24 de novembre del 2023

EL QUIOSC DE BEGUDES DE CANALETES (I). El primer quiosc. (1878-1890)

 Agraïments a ENRIC COMAS i PARER, JOANA FRANCÈS i FRANCISCO ARAUZ

1880's.- El quiosc de begudes La Mar a la Rambla de Canaletes. (Font: Autor desconegut. AFB).

Tot i que es poden trobar a les hemeroteques algunes referències anteriors a establiments de begudes a la part alta de la Rambla, els orígens del desaparegut quiosc de begudes de la Rambla de Canaletes es remunten al darrer quart del segle XIX. Concretament fou cap a finals de l'any 1877 quan Joan Serra, concessionari d'un quiosc de begudes (mesa de refrescos en el llenguatge de l'època) al Pla de la Boqueria, va demanar autorització per traslladar-lo a la Rambla de Canaletes, en previsió que el centre de la ciutat s'aniria desplaçant progressivament cap a l'entorn de la Plaça de Catalunya. D'aquesta operació en tenim coneixement a través de la premsa de l'època, que dóna notícia d'algun contenciós o desacord entre l'esmentat titular del quiosc Joan Serra i un tal Josep Julià en ocasió del trasllat d'aquest negoci.



*1878.- Fragments del diari La Imprenta [1] que donen notícia de desacords econòmics en els tràmits del trasllat del quiosc de begudes a la Rambla de Canaletes i del posterior aclariment per part de l'Ajuntament a les planes d'El Anunciador Catalán [2] en el sentit que tot plegat havia estat una estafa.(Font: ARCA. Arxiu de Revistes Catalanes. Cliqueu sobre els documents per engrandir-los).

A aquest primer quiosc, que era tot de fusta, se'l va anomenar La Mar, nom que figurava en el frontal situat sobre el mostrador. Havia estat dissenyat per Antoni Rovira i Trias, aleshores arquitecte municipal i Director d'Edificacions i Ornat de l'Ajuntament. El quiosc tenia una estructura simple amb una aparença de caseta amb coberta de quatre vents i base pràcticament quadrada, si bé el marbre del mostrador i el seu suport eren lleugerament truncats pels vèrtexs. Inicialment no tenia més ornaments que uns serrells de fusta treballada a la part baixa de les quatre cares de la coberta sobre el mostrador. Els refrescos que s'hi servien eren bàsicament orxata, nèctar, soda i aigua de Canaletes ensucrada

*1878.- El primer quiosc conegut com La Mar ja estava situat al costat mateix de la font de Canaletes. Al costat un grup de mainaderes amb càntirs fent cua per recollir aigua de la font, mentre el quiosc sembla tancat. (Foto: Autor desconegut. Col·lecció privada de Francisco Arauz).

Al llarg dels anys 1880's sobre les arestes inclinades de la coberta hi van ser instal·lades unes tires de bombetes per il·luminar-lo amb l'objectiu de donar més rellevança a la silueta de l'establiment. De la part superior hi penjaven quatre globus de llum situats un a cada vèrtex i d'altres a l'interior del quiosc on s'hi anunciaven les begudes que s'oferien als clients. 

*1880's.- Una altra imatge del quiosc de begudes La Mar guarnit amb globus de llum i bombetes a la coberta. (Foto: Autor desconegut/AFB).

*1880.- Al programa de les Festes de la Mercè d'aquell any, hi figuraven referències al quiosc La Mar i al seu encarregat Joan Serra. (Font: ARCA. Diari Català: politich y literari).

El primer quiosc de begudes de Canaletes hi va romandre fins el 1890, quan va ser substituït per una nova versió més cridanera i d'inspiració modernista.  

---------

[1].- La Imprenta. Edicions dels dies 10 de febrer i 26 de setembre de 1878. 
[2].- El Anunciador Catalán. Edició del dia 21 de febrer de 1878.