dissabte, 18 de març del 2023

CAMP DE FUTBOL DEL GRÀCIA FC. Alfons XII / Travessera de Gràcia / Balmes. (1923 -1930's)

MIQUEL BARCELONAUTA

Agraïments a ORIOL PATLLÉ i ENRIC COMAS i PARER


El Gràcia FC, malgrat portar el nom de l'exvila i del que avui és un dels barris més importants de la ciutat, no és l'equip més representatiu de la comunitat gracienca, sino que a nivell històric aquest honor cal adjudicar-lo al Club Esportiu Europa. Convé però, aturar-se a considerar els orígens i l'evolució del Gràcia FC, per explicar la història d'un camp de futbol que va existir al terreny delimitat per la Travessera de Gràcia i els carrers Balmes i Alfons XII. 

*1920's.- Un cromo d'època amb l'escut i l'equipació del club

Els orígens del Gràcia FC es remunten a l'any 1905 quan tres joves (Josep Graells, Leandre Torelló i Joaquim Just) van fundar el l'Espanya FC, un dels clubs pioners del futbol Catalunya, que des de 1911 jugava al camp del carrer Villarroel amb Rosselló davant de l'Hospital Clínic.

Va ser al 1923 quan el FC Espanya va decidir fusionar-se amb el Gràcia Sport Club, fundat uns anys abans. Malgrat que el Gràcia SC (en algunes articles de l'època anomenat Gràcia Esport Club) era un equip molt més modest va decidir adoptar el seu nom. El nou club mantindria els mateixos colors de l'Espanya amb samarreta vermella i pantaló blanc.

*1923.- Aquest comunicat del president accidental del FC Espanya explica al detall el procés de conversió del club en el Gràcia EC i algunes dificultats administratives que es van produir en el procés. (Font: Aire libre. Edició del 28 de maig d'aquell any).

El nou club, successor de l'Espanya FC, es va traslladar al camp de futbol de Travessera/Balmes que havia estat anteriorment el camp del Pompeya i va establir allà la seu del club. El camp es va ampliar amb unes noves graderies, que incloien el trasllat de la mítica tribuna de dos pisos del camp del carrer de la Indústria on havia jugat el FC Barcelona. 

El nou Gracia EC (posteriorment Gràcia FC) va prendre possessió del seu nou terreny de joc el 23 de maig de 1923 en un partit contra l'equip amateur de l'Ilford

*1923.- Notícia del primer partit disputat pel Gràcia al camp que havia estat del Pompeya. Va disputar-se el 23 de maig contra l'Ilford. (Font: Aire Libre. Edicio del 28 de maig d'aquell any). 

Passat l'estiu, el 16 de setembre, es va produir la inauguració oficial del camp amb un partit contra l'equip de L'Avenç de Sant Andreu de Palomar amb victòria gracienca pèr 2-0. Les cròniques de l'època encara l'identifiquen al club com a Gracia EC i fan constar que el camp encara no està condicionat per al públic.  

*1923.- Instal·lació de la vella graderia de dos pisos del camp del carrer de la Indústria al camp del Gràcia. (Foto: Autor desconegut. Arxiu FCB).

*1923.- Crònica del partit disputat pel Gràcia al camp de Balmes/Travessera. (Font: Hemeroteca de El Mundo Deportivo. Edició del 16 de setembre).

*1924.- Vista general del camp del Gràcia FC durant la celebració d'un partit. A l'esquerra de la imatge, en paral·lel al carrer Alfons XII, s'hi veu l'antiga tribuna del camp del carrer de la Indústria reinstal·lada en aquest terreny de joc. (Font: Joventut Catalana/ARCA).

*1925.- El dia 13 de setembre d'aquell anys el camp del Gràcia va acollir un partit entre els veterans del Espanya (aleshores ja desaparegut) i l'Espanyol com homenatge a Hermenegildo Casellas (Font: Hemeroteca La Vanguardia. Edició del 14.11.1925). 

*1925.- Una aliniació del Gràcia (Font: Joventut Catalana/ARCA).


*1930's.- L'escut del Gràcia FC durant els seus últims anys (Font: La Futbolteca. Enciclopedia del Futbol Español)

*1930's.- El terreny de joc del Gràcia a la cantonada del carrer Balmes amb Travessera de Gràcia. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)

*1920's.- Imatge a vol d'ocell on es pot veure l'emplaçament del camp del Gràcia FC. (Font: AFB).

Al final de la temporada 1930-1931 l'Europa va baixar a segona divisió i va decidir fusionar-se amb el Gràcia creant-se un nou club anomenat Catalunya FC que va tenir una efímera existència, atès que no va acabar el campionat de segona divisió i va acabar desapareguent.

El camp del Gràcia desapareix després de la Guerra Civil en urbanitzar-se la zona i construir-s'hi un seguit d'edificis. En un d'aquests immobles hi hagué l'històric Cine Balmes inaugurat a l'any 1953.