divendres, 20 d’octubre del 2023

PLAZA DEL EJÉRCITO ESPAÑOL (Plaça Catalunya / febrer-març 1939)

Agraïments a ENRIC COMAS i PARER

El dia 26 de gener de 1939 va caure la ciutat de Barcelona en mans dels rebels franquistes. La Guerra Civil emprenia ja el seu tram final i als republicans no els quedava altra que rendir-se o emprendre el dolorós camí del l'exili. Arribats a Barcelona els nacionals van executar una de les primeres accions per certificar la seva conquesta: comparèixer al bell mig de la Plaça Catalunya, centre neuràlgic de la ciutat, per demostrar la seva victòria. 

En els dies següents a aquesta data històrica, la plaça ve rebre, segons es pot veure en alguns mitjans informatius i premsa de l'època el nom de Plaza del Ejército Español. Una nova denominació, que va ser més fruit de l'eufòria pròpia de la caiguda de Barcelona, que no pas per una decisió oficial. De fet, podem considerar aquest nom de la plaça d'efímer i oficiós, conseqüència lògica de la victòria dels nacionals. A les fotos captades aquells dies s'hi pot veure al general Juan Yagüe desfilant pel centre de la plaça amb el seu clàssic posat supremacista i exultant per la victòria aconseguida amb la caiguda de Barcelona. Algunes fonts afirmen que va ser el propi Yagüe el que no va considerar encertat canviar el nom de la plaça Catalunya per dedicar-la a l'exèrcit espanyol.

*1939.- El general Juan Yagüe passeja victoriós per la plaça Catalunya el 26 de gener d'aquell any.

A través de la premsa d'aquells dies podem trobar les úniques referències a aquest canvi de nom de la plaça. L'última d'elles, segons ha recercat Enric Comas, apareix a les planes de La Vanguardia del dia 29 de març de 1939, informant sobre la marxa organitzada per la Falange (FET y de las JONS).