dilluns, 3 de setembre del 2012

PAVELLÓ DE ROMANIA. Exposició Internacional. (1929-1940's) / SERVEIS DE CINEMA DE LA GENERALITAT (1936-1938)

Agraïments a MARIA JOSÉ GONZÁLEZ, ENRIC H. MARCH i ELOY FC

*1929.- Una vista del pavelló romanès des de l'avinguda de l'Estadi.

Entre els nombrosos pavellons dels diferents països que varen concòrrer a l'Exposició Internacional de Barcelona de l'any 1929 celebrada a la muntanya de Montjuïc, l'edifici que representava a Romania es va aixecar a la zona de l'avinguda de l'Estadi, entre el Pavelló de l'Estat Espanyol i el d'Itàlia. Va ser dissenyat per l'arquitecte Duiliu Marcu (1885-1966) i reproduia una gran casa pairal en l'estil típic de la regió de Transilvània.







*1929.- Interior de la secció de columnes que envoltava els baixos d'una gran part de l'edifici.


Acabada l'Exposició l'edifici no va ser enderrocat com succeí amb d'altres pavellons. La Generalitat va adaptar les seves dependències dins un projecte que contemplava acollir-hi els Servei de Cinema i posteriorment la instal·lació d'una Escola de Cinema. L'esclat de la Guerra Civil i el progressiu decantament de l'evolució del conflicte armat cap a la victòria final dels militars rebels varen acabar frustrant la seva continuïtat.

*1937.- L'antic pavelló de Romania convertit en seu dels Serveis de Cinema de la Generalitat. Com es pot apreciar a la imatge la façana va ser lleugerament modificada per adaptar-hi una de les entrades a l'edifici. (Foto: Gabriel Casas i Galobardes)


Obres d'adaptació de l'interior del pavelló per acollir els Serveis de Cinema de la Generalitat. 

Acabada la Guerra Civil, les autoritats franquistes van utilitzar el vell pavelló romanès per regularitzar la situació administrativa d'alguns ciutadans sospitosos de simpatitzar amb el terror rojo. També el van habilitar com a centre de concentració de detinguts del bàndol republicà. Posteriorment va ser enderrocat.