dissabte, 6 d’abril del 2019

AVICOLA ARENAS. CASA DELS POLLETS. Creu Coberta 26. (1847-2013)



*1960's.- La botiga de l'Avicola Arenas on els nens de Sants i Hostafrancs s'aturaven a mirar els pollets que hi havia als aparadors. (Foto: Autor desconegut)

El 21 de gener de 2013 va començar a executar-se l'enderroc d'una de les cases més antigues de les que havien arribat al segle XXI a l'eix comercial Creu Coberta-Sants. Ens referim a la situada al número 26 de Creu Coberta, entre la sastreria Ros i un popular frankfurt, gairebé a tocar del desaparegut cinema Arenas.
Els origens de l'edifici es remunten cap mitjans del segle XIX, quan el traginer Joan Corradas i Bosch va aixecar un hostal aproximadament al lloc on hi havia l'esmentat cinema Arenas. La casa que després es va dir dels pollets era un edifici annex a l'hostal. Corradas era natural del poble lleidatà d'Hostafrancs de Sió i va posar aquest mateix nom al seu hostal. Aquest fet va donar el nom al barri que hi ha entre la plaça Espanya i Sants [1]. 
Durant el segle passat va acollir un establiment singular anomenat Avicola Arenas on es venien pollets, que es podien veure als modestos aparadors de la botiga i que van ser la causa que l'imaginari popular atorgués aquell nom a la casa. Era habitual que els vailets del barri s'acostessin als vidres de l'aparador per veure com els aquelles petites aus recent nascudes es movien. També s'hi podien comprar aneguets. La dinàmica del comerç, tan actiu en aquell tram de carrer, va comportar la desaparició de la botiga dels pollets a començament dels anys 1980's i a partir d'aleshores diversos comerços es van anar succeint en l'ocupació dels baixos de l'edifici. L'últim d'ells va ser un bar de la tipologia falafel, d'aquells que serveixen carn premsada i encastada en un dispositiu giratori vertical al votant del foc i que es talla en làmines de dalt a baix.
L'edifici desaparegut presentava dos cossos iguals de només un pis d'alçada i amb sengles obertura a l'exterior en forma de balcó entre els quals apareixia pintat sobre la façana un modest rellotge de sol.
El PERI d'Hostafrancs que preveia la continuïtat del carrer de la Diputació més enllà del de Tarragona descrivint una corba pel darrera de l'Hotel Plaza va ser el culpable d'aquesta desaparició. Van haver de passar 6 anys més perque l'obertura d'aquesta via es fes realitat. La botiga del Rei de les Gorres, que ja havia tancat uns anys abans, també forma part del record d'aquell sector del tram del carrer Creu Coberta més pròxim a la Plaça d'Espanya.
 
 
*2013.- Les bastides instal·lades a la façana anunciaven un imminent enderroc. A sota un detall del rellotge de sol pintat sobre la façana. (Fotos: Hemeroteca La Vanguardia)

[1].- Bonet L., Noves, J., Pelegrí, Romeu J. i Salvador F.-  Gent i fets del barri d'Hostafrancs. Edicions Edigesa. Barcelona. 1992.