dimarts, 30 de juny del 2015

FÀBRICA DE XOCOLATA JUNCOSA. Carrer Gran de Gràcia 2-4 (1882-1908)

*1904.- Publicitat de Xocolates Juncosa amb un dibuix de la fàbrica a la part inferior esquerra.

Els Juncosa foren, juntament amb els Amatller, una de les nissagues familiars més conegudes del ram de la xocolata a Catalunya.
Ja a l'any 1837 Oleguer Juncosa pare, havia fundat la primera fàbrica de xocolata al número 10 del carrer Ferran. Mort Oleguer els seus quatre fills (Oleguer, Evarist, Pere i Jacinta) varen continuar amb el negoci amb el nom comercial de Hijos de Olegario Juncosa i decidiren abandonar Ciutat Vella per instal·lar-se al capdamunt del Passeig de Gràcia, on arrenca el carrer Gran de la coneguda vila. Allà construiren una gran fàbrica integrament dedicada a la producció de xocolata i derivats. 
La fàbrica, inaugurada el 1882, era dotada d'una màquina de vapor de 25 cavalls de potència, que la convertia en la més moderna d'Espanya. Els Juncosa varen registrar la marca comercial La Chocolatera i només 5 anys després la fabrica comptava amb una plantilla de 500 treballadors en renyida competència amb Xocolates Amatller, l'altra gran empresa xocolatera de Catalunya. Entre els productes més coneguts dels Juncosa hi destacaven les populars cigarretes de xocolata, premiades en diverses exposicions internacionals com a producte orientat al públic infantil. 
Mort Oleguer Juncosa fill,  el seu germà Pere es va quedar amb la fàbrica de Gràcia. El 1908 després d'haver-se associat durant un temps amb un altre xocolater gracienc, Jaume Camps, varen tancar el negoci i vengueren el terreny a Consol Fabra i Puig, que juntament amb el seu marit Jaume Fuster varen enderrocar-la per construir-hi un elegant edifici modernista, obra de l'arquitecte Lluís Domànech i Montaner, que avui tanca els jardinets de Gracia posant punt i final al passeig i tots coneixem com la Casa Fuster


*1890's.- Gravat publicitari amb la fàbrica d'Oleguer Juncosa al final del passeig de Gràcia. Al centre es pot veure la silueta del campanar de la plaça Rius i Taulet.


*1885.- Anunci de les diferents dependències de l'empresa amb un dibuix de la fàbrica de Gràcia al centre. (Col·lecció Francisco Arauz)