diumenge, 27 de juliol del 2014

CASA MIQUEL BUXEDA. (1866-1912)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i ENRIC COMAS I PARER


*1890's.- Vista de la façana de la Casa Miquel Buxeda. (Foto: F.J. Álvarez)

Una de les primeres construccions del perímetre de la Plaça Catalunya fou la Casa Miquel Buxeda, projectada pel mestre d'obres Jeroni Granell i Mundet (1834-1889) amb la col.laboració del seu deixeble el valencià Rafael Guastavino Moreno (1842-1908). Fou construida entre 1866 i 1871 i ocupava la cantonada amb la Ronda de Sant Pere. En aquells anys la plaça encara no existia i la finca quedava assignada al primer tram del Passeig de Gràcia que començava al carrer Fontanella com a continuació del Portal de l'Àngel.
Miquel Buxeda i Crehuet, el propietari de la casa, va ser un important empresari del tèxtil. Era nascut a Camprodón, però va establir la seva fàbrica principal a Sabadell juntament amb el seu germà Domènec. 

*1866.- Plànol traçat per Rafael Guastavino amb la distribució interior de la planta baixa de l'edifici . (Font: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona).

L'edifici disposava de semisoterrani, un entresòl com a planta noble i tres alçades més. El cos central de la façana era acabat amb un discret frontó que es repetia per tres vegades i en dimensions més reduïdes sobre les balconades de les cantonades.
Cap a finals de la dècada dels 1880's la Companyia d'Assegurances La Paternal tenia instal·lades les seves oficines al pis principal de l'immoble i al març de 1907 va obrir als baixos de l'edifici l'Orxateria Italiana que només hi romandria fins a l'agost següent.



*1907.- Notícia de l'obertura de l'Orxateria Italiana i publicitat d'aquest establiment amb tots els preus dels seus productes estrella. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

L'edifici va arribar gairebé als 50 anys de vida i fou enderrocada el 1912 per construir-hi la Casa Vicenç Ferrer que amb el temps acolliria el reputat Hotel Victoria.
Avui el lloc que ocupava aquesta casa coincideix amb l'accés principal als grans magatzems El Corte Inglés de la cantonada  de la Plaça Catalunya amb la Ronda Sant Pere.