diumenge, 1 de febrer del 2015

ATELIER CLUB. Boîte. Diagonal 606 (1955-1962)

Agraïments a MARIA JOSÉ GONZÁLEZ i EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ



L'Atelier Club fou inaugurat al 1955 a l'entorn de l'emergent zona de la Plaça de Calvo Sotelo (actual Francesc Macià). El seu emplaçament a la vorera muntanya de la Diagonal, just abans de la sala de festes El Cortijo, marcava aleshores el límit de la zona edificada en aquell sector. 
Era un lloc de format no excessivament gran, que es presentava al públic acompanyat del galicisme boîte i on es podia escoltar diàriament música en viu. La decoració interior evocava el taller (atelier) d'un artista amb quadres penjats a les parets. Responia a la tipologia de local distingit i elegant amb presència habitual de noctàmbuls de bones families i senyores de reputació dubtosa que es guanyaven la vida fent companyia a senyors de butxaques plenes. La publicitat de l'època el presentava també com un lloc orientat a les classes benestants ideal per prendre-hi l'última copa a la sortida del Liceu o per passar-hi una nit de revetlla o de cap d'any. Finalment era també un bon aixopluc pels simples amants de la música interpretada en un ambient íntim.
El trio de jazz de Tete Montoliu hi va actuar les dues primeres temporades i s'hi presentaven artistes internacionals que hi anaren desfilant al llarg dels seus vuit anys de vida. La cantant cubana Pilar Morales, amb la que es va casar Montoliu l'any 1956, també hi va actuava regularment duarnt aquells anys.
El 1956 l'Atelier Club va inaugurar una sucursal d'estiu a Platja d'Aro

*1959.- A l'esquerra de la imatge la terrassa de l'Atelier, al fons la plaça Calvo Sotelo (avui Francesc Macià). (Foto: Autor desconegut)

*1955.- Fragment d'un article de Manuel Robert publicat a la revista Distinción en el que ens descriu l'ambient que es respirava a l'Atelier Club, en ocasió de les actuacions de la cantant nordamericana Sandy Stewart.


*1956.- Un cartell anunciant una actuació a l'Atelier Club de Pilar Morales, esposa de Tete Montoliu, . (Font: Col·lecció privada Família Montoliu/Morales).


*1955-1962.- Un recull de retalls d'anuncis de l'Atelier Club publicats a La Vanguardia durant els anys que el local va estar en funcionament.