dissabte, 27 de novembre del 2010

WU-LI-CHANG. Dancing Cabaret. (1934-1938)



L'any 1934, el popular cabaret Casa Sacristà del carrer Cid cantonada Peracamps, va acometre una reforma integral per convertir-se en el Wu-Li-Chang. Antonio Sacristà, el seu propietari, va encarregar a Opisso els dibuixos i la decoració amb motius xinesos de l'interior del  renovat local en el que dominava el color groc. La reforma incorporava també una plataforma que s'aixecava mitjançant un dispositiu mecànic i permetia a l'artista actuar enlairat en relació al públic. Tot plegat era un intent de donar una pàtina de distinció al local i ampliar el seu univers de clients -més enllà de turistes, xafarders agosarats, mariners i gent de mal viure- tot trencant amb la seva històrica imatge de local maleit.

*1935.- Els neons verticals de La Criolla i del Wu-Li-Chang cara a cara un a cada costat del carrer Cid. 

Però continuant amb la tradició que havia fet famosa l'antiga Casa Sacristà, el nou Wu-Li-Chang es va especialitzar en espectacles de transformisme. Allà va triomfar el popular Mirko, un transformista gallec que imitava amb molta gràcia les grans estrelles de l'època (Pastora Imperio i Conchita Piquer).
El 1936 la Generalitat va prohibir els espectacles de transformistes i d'imitadors d'estrelles, la qual cosa va portar el Barri Xino a una etapa de decadència que l'esclat de la Guerra Civil encara agreugaria més.
El Wu-Li-Chang desaparegué definitivamente el 1938 amb els primers bombardeigos sobre la ciutat, que varen afectar considerablement la zona sud del Barri Xino, la més propera al port.

*1934.- Mirko, una de les figures més populars del Wu-Li-Chang



*1935.- Dues imatges de la clientela habitual del Wu-Li-Chang atenta a les evolucions dels transformistes. (Fotos: Autor desconegut)

* 1936.- Un transformista actua sobre la plataforma enlairada del Wu-Li-Chang