dijous, 22 d’octubre del 2015

NEGRA Y CRIMINAL. Llibreria. Carrer de la Sal 5. (2002-2015)




Al desembre de 2002 el gènere literari de la novel.la negra va trobar a Barcelona un espai exclusiu. Paco Camarasa i Montse Clavé, conscients de l'empenta que havia adquirit aquest tipus de literatura, van inicar plegats l'aventura d'obrir una llibreria en plena Barceloneta especialitzada en llibres de crims, intriges, assassinats, detectius i policies. Li van posar el nom més explícit possible: Negra y Criminal. 
La consolidació del gènere i una bona gestió del local, van convertir la llibreria en un referent i les presentacions de llibres que s'hi organitzaven van passar a formar part de la vida social literària barcelonina. Unes presentacions de llibres on, en el moment de l'aperitiu de rigor, mai no hi faltaven els musclos, com a element representatiu i identificador del barri de la Barceloneta

Els musclos sempre presents en els actes socials de la Negra y Criminal

Camarasa, que era també comissari del premi BCNegra i un autèntic expert en el gènere, va prendre la decissió de tancar la llibreria de forma meditada i serena. El gènere negre s'havia estès però contràriament les vendes havien baixat i no era possible competir amb les grans llibreries ni les grans superfícies. Tot i això, en els ultims anys la llibreria disposava d'un fidel Club de Còmplices que aportaven una quantitat de 10 euros mensuals per intentar d'alguna manera col·laborar en la continuïtat del local.
Probablement la llunyania del local del centre de la ciutat i la mandra que a molts antics clients els feia seguir desplaçant-se fins a la Barceloneta, va contribuir també a la baixada de vendes que acabaria sent alarmant en els últims anys. Finalment, el divendres 3 d'octubre de 2015 la Negra y Criminal baixava per última vegada la persiana.

La modesta i entranyable entrada a la llibreria.