dimecres, 28 setembre de 2011

RADIO JUVENTUD. LA VOZ DE CATALUÑA. Estudis de Via Augusta 17. (1970-1981)
El 6 de febrer de 1970 el Príncep d'Espanya Joan Carles de Borbó va inaugurar els nous estudis de Radio Juventud de Barcelona a la Via Augusta 17-19. Aquesta emissora, que va arribar a ser molt popular durant els anys 1970's, va tenir els seus orígens a les localitats d'Esplugues de Llobregat i Sant Just Devern on, a principis de 1951, va començar a emetre Radio Unión. Només uns anys després es va traslladar a Barcelona amb estudis al número 77 del carrer Saragossa.
Però va fer falta arribar a començaments de la dècada dels 1960's perque es produís una nova fusió entre Radio Unión i Radio Hospitalet La Voz de Cataluña per assistir al naixement de Radio Juventud La Voz de Cataluña, que va quedar integrada dintre de l'anomenada Cadena Azul de Radiodifusión (C.A.R.).
Amb l'obertura dels estudis de Via Augusta l'emissora va adquirir la seva majoria d'edat i va començar a triomfar a l'hora de desenvolupar el projecte pioner d'emetre amb so estereofònic en la banda de freqüència modulada (FM) gràcies al seu director Josep Lluís Surroca i a l'esforç de col·laboradors seus com Josep Payá, Josep Deu i Manuel Bolívar. L'emissora en FM es va dir RJ2 i es va independitzar de la seva germana d'ona mitja
A partir de 10 de gener de 1975 es va convertir en la primera emissora que emetia amb regularitat a partir de mitjanit.
A finals de l'any 1981 Radio Juventud va quedar absorbida per la societat estatal Radio Cadena Española, deixant enrera una història protagonitzada per una desfilada d'excel·lents professionals que van néixer i créixer en aquesta històrica emissora. Ens referim a noms com Albert Boixareu, Jordi Estadella (Tito B. Diagonal), José María Pallardó, José Luis Barcelona, Juan Antonio Fernández Abajo, Luis Arribas Castro, Pedro Ruiz, Pepe Navarro, Ricardo Fernández Deu i més tard altres com Júlia Otero, Antoni Bassas, Alfons Arús, Jordi Basté o Josep Cuní


Jordi Estadella donant vida al seu personatge Tito B. DiagonalAlguns dels programes més populars de Radio Juventud:

Quisicosas (Josep Maria Bachs)
El Clan de la Una (José Maria Pallardó)
Al mil por Mil
El Sacapuntas (Jordi Estadella)
Las alegres mañanas (Jordi Estadella)

*2011.- A la muntanya del Carmel, on hi hagué instal·lada l'antena de l'emissora, pot encara veure's aquest bloc de maons amb un rètol rovellat i descompost que diu "RADIO JUVENTUD DE BARCELONA (CAR)" (Foto: Miquel Cartisano)