dimecres, 31 d’octubre del 2018

BAR-RESTAURANT NÚÑEZ DE ARCE. Balmes 385-389 (1950's-1970's)



*1960's.- Sotagot del Bar Restaurant Núñez de Arce. (Font: todocolección.com)

 
*1962.- La plaça Núnez de Arce (acual Joaquim Folguera) durant els dies de la nevada del mes de desembre. (Font: AFB)
 
D'entre les moltes fotos conegudes que es van fer durant la nevada dels dies de Nadal de 1962 se n'ha fet clàssica una, en que apareix l'ultim tram del carrer de Balmes, captada des d'un balcó davant de l'actual plaça de Joaquim Folguera. on alguns vianants semblen preparar-se per començar a assajar les primeres esquiades aprofitant el pendent del carrer.
Durant el franquisme aquesta plaça, veina del mercat de Sant Gervasi, va estar dedicada a Gaspar Núñez de Arce, poeta i polítc castellà, que va arribar a ser governador civil de Barcelona i ministre d'Educació amb el govern Sagasta.
A la foto que esmentavem hi apareix un establiment a la cantonada d'aquesta plaça amb Balmes. És el Bar Restaurant Núñez de Arce que va ser un dels primeres que van utilitzar l'expressió imbiss.
Imbiss és un mot força corrent al països de l'Europa central que fa referència als locals de menjar ràpid i bàsicament als basats en la fòrmula de plats combinat i sasitxeria. L'Alt Heidelberg de la Ronda Universitat ha utilitzat també al llarg de la seva història aquesta denominació. Aquests establiments varen començar a proliferar a Barcelona cap a finals dels anys 1960's sota la el nom genèric de frankfurts.

*1962.- El tram final del carrer Balmes cobert de neu, amb el bar restaurant Núñez de Arce i la seva marquesina a la vorera a l'esquerra de la imatge. (Font: AFB)

El Núñez de Arce era un establiment amb una generosa terrassa coberta que ocupava gran part de la vorera de Balmes des d'on també es podia accedir a l'establiment. Va tancar entrats els anys 1970's i juntament amb el bar Hidalgo, encara avui existent a l'altra banda del carrer, conformaven l'oferta gastronòmica d'aquella zona.
Un bar amb el mateix nom, però de molt més petit format, existeix avui molt aprop de la zona, just a la cantonada de la plaça amb l'embocadura del carrer Teodora Lamadrid, davant mateix del nou edifici del reformat mercat de Sant Gervasi.