dimarts, 8 de gener de 2013

CONVENT/CASERNA DEL BONSUCCÉS. (1626-1945)

*1900's.- Una vista de la Plaça del Bonsuccés a començaments del segle XX. A mà esquerra veiem l'entrada a la secció de queviures dels magatzems El Siglo i tot seguit la porta del cinema Diorama davant de la font. L'edifici de la dreta de la imatge és el convent i l'església de la Mare de Déu del Bonsuccés. (Foto: Àngel Toldrà Viazo). 
 
Quan passem per la plaça del Bonsuccés veiem un edifici de cinc plantes, avui ocupat per serveis municipals del districte de Ciutat Vella, amb uns porxos al costat que connecten amb la veïna plaça de Vicenç Martorell. L'origen d'aquesta construcció és l'antic convent de la Mare de Déu del Bonsuccés.
 
*1920.- Una altra imatge de l'església i el convent. (Foto: Vidal Ventosa. Arxiu Fotogràfic de Barcelona)

El convent i l'església van ser aixecats a partir de l'any 1626 pels servites, una orde religiosa coneguda també amb el nom de Servents de Maria. Ocupava l'espai del carrer Bonsuccés entre els de Ramalleres i Sitges. L'església, d'estil barroc, va ser consagrada l'any 1635.
Dos segles després, la desamortització de 1835 va afectar  als edificis religiosos i va provocar la seva conversió en caserna, funció que va fer fins a l'any 1936. Acabada la Guerra Civil va ser enderrocat en la que fou una de les primeres intervencions públiques municipals a Ciutat Vella l'any 1945. De fet, els voltants del convent havien estat bombardejats pels avions alemanys i italians aliats de Franco, que intentaven assolir l'objectiu de destruir la veina central d'Energia Elèctrica de Catalunya (després FECSA), que abastia d'electricitat la zona. Les bombes van afectar poc l'antic convent però la part del darrera va quedar convertida en un solar, la qual cosa va pemetre obrir la plaça de Vicenç Martorell amb una zona enjardinada i un conjunt d'habitatges en forma de ela amb el baixos porxats.
L'enderroc del convent va salvar només el cos més alt de l'edifici, que avui encara podem contemplar coronat per una filera d'arcs de mig punt. Una de les portes de  l'església, obra de Miquel Perelló, va ser preservada i es va col·locar en una de les entrades.
El 1952 s'hi va instal.lar la seu del districte Cinquè i avui s'hi troba la del consell de Districte de Ciutat Vella.
 
*1900's.- Interior de l'església del Bonsuccés. (Foto. Arxiu Gavín. Monestir de Les Avellanes)