divendres, 18 de novembre del 2016

PAVELLÓ DE LES MERAVELLES DEL MAR DE LES ÍNDIES. Exposició de 1929. Montjuïc (1929-1930)

Agraïments a JAUME MAS, MIQUEL F. PACHA, FRANCISCO ARAUZ  i MARIA JOSÉ GONZÀLEZ


*1929.- El Pavelló Las Maravillas del Mar de las Indias sobre el Parc d'Atraccions de La Foixarda durant l'Exposició de 1929.

Una de les atraccions més singulars i visitades de l'Exposició de 1929 era aquest pavelló que es va situar entre la Foixarda i la plaça de Sant Jordi, als peus de la Torre Jorba i molt aprop de l'estació del trenet interior. Era com una gran nau allargada i de base rectangular sense més ornaments exteriors que un petit pòrtic d'entrada i unes lletres de gran format amb el nom del pavelló.

*1929.- El Rei Alfons XII davant de l'entrada al pavelló el dia de la seva inauguració. (Foto: Josep Maria Sagarra i Plana /ANC)

Un cop a l'interior el visitant podia admirar una extensa col·lecció d'espècies de flora i fauna dels fons marins, que el príncep indi de Urumessing conegut com Jacobus Hendrikus Soumokil havia anat recollint durant gairebé dues dècades. El conjunt incloia tota mena de peixos dissecats, petxines, moluscs i coralls.  


*1929.- Anunci inserit a La Vanguardia sobre el pavelló 
 
*1929.- Fragment d'una crònica dels dies de l'Exposició en la que s'esmenta una anècdota entre el Rei Alfons XIII i el propietari de la col·lecció. (Font: Hemeroteca ABC).
  
*1929.- Nota de la Inspecció d'Ensenyament en la que s'aconsella que els nens visitin el pavelló de les Meravalles del Mar de les Índies

*1929.- Els amics de l'aliè també hi van fer alguna malifeta. (Font: Diari La Época).



El conjunt va ser desmuntat el 1930 en acabar l'Exposició.