dimarts, 11 de setembre del 2018

MENJADOR GRATUÏT DEL CENTRE ANTIFEIXISTA SUDAMERICÀ . Muntaner/Sepúlveda. (1938)



*1938.- Imatge de l'antic restaurant Patria amb el rètol del tendal pràcticament il·legible. La gent forma cues per tal d'accedir al menjador Popular Gratuït del Comitè Antifeixista Sudamericà que apareix anunciat sobre els balcons del primer pis.

A finals de juny de 1938 amb la Guerra Civil ja en fase avançada i la ciutat atemorida pels bombardeigs es va inaugurar a la cantonada dels carrers Muntaner i Sepúlveda, al mateix llocal que havia acollit el restaurant Patria, un menjador popular gratuït. Havia estat promogut des del Comitè Antifeixista Sudamericà (CASA), una entitat formada bàsicament per argentins i brasilers que donaven suport a la República en el seu combat contra els militars sublevats.


*1938.- Segell del CASA editat a Barcelona per una campanya d'ajut a la República. (Font: José Vte. Domènech)
 
Aquest mejador era costejat pel diari Crítica, editat a la ciutat de Buenos Aires. El nom d'aquest periòdic argentí apareixia anunciat en un rètol que s'instal·là en el pis superior del restaurant al costat d'un dibuix amb les banderes republicana, argentina i catalana.
Crítica era una publicació de caràcter sensacionalista que havia estat fundada pel periodista uruguaià Natalio Botana (1888-1941). Va ser un dels diaris més venuts a la República Argentina durant la dècada dels anys 1930's. Amb l'esclat de la Guerra Civil havia pres partit per la causa de la República Espanyola en la seva lluita contra el feixisme i a la dècada següent va ser extremadament crític amb el moviment peronista. 

*1938.- Retall de l'article sobre l'acte d'inauguració del menjador que va publicar La Vanguardia del 25 dia de juny.

*1934.- Exemplar del diari argentí Crítica del 6 d'octubre d'aquell any caracteritzat pel seus titulars sensacionalistes.
 
El menjador funcionava en col·laboració amb l'Ajuntament i va tenir un existència força curta. El CASA es va disoldre a finals d'agost d'aquell mateix any i el menjador va seguir actiu durant el poc temps que quedava de guerra a Barcelona abans de la arribada dels franquistes als últims dies de gener de 1939.

*1938.- Relació de petites notícies del dia 19 d'agost d'aquell any entre les que figura la disolució del CASA (Font: Hemeroteca La Vanguardia).