dimecres, 16 febrer de 2011

HOTEL COLON (II) Plaça Catalunya (1918-1942)


El primer Hotel Colón (1902-1918) va tenir un digne successor quan el 1918 va reinaugurar-se un cop reformat i ampliat el vell establiment. En el seu lloc s'hi va aixecar un nou hotel de set plantes d'alçada i 200 habitacions totes amb bany. Les obres havien començat el 1916 per iniciativa del propietari Ramon Pou i Riu, que va encarregar el projecte a l'arquitecte Enric Sagnier (1858-1931). La remodelació es va acometre en dues fases amb l'objectiu de mantenir l'activitat de l'hotel. La primera fase afectava només a la meitat de l'edifici i la segona, que es va perllongar fins el 1919, va permetre acabar l'obra. L'aspecte exterior de la façana va canviar del modernisme al noucentisme.

*1917.- Curioses fotos on el nou Hotel Colón es veu a mig construir. Una part apareix ja enlairada, mentre que la que fa cantonada amb el passeig de Gràcia encara llueix la cúpula modernista de l'antic hotel. Els propietaris no varen voler que el negoci es ressentís per causa de les obres i aquestes es van executar en dues etapes per no haver de tancar l'establiment. Segons explica Sempronio, la terrassa del Colón va ser una de les més animades de la entremaliada Barcelona dels anys 20. Allà s'hi trobaven els tertulians de la penya vanguardista de Sebastià Gasch a la que s'hi va afegir el poeta Federico García Lorca quan va arribar a la ciutat. Fou en aquella mateixa terrassa on va ser assassinat d'un  tret Ròmul Bosch i Alsina l'any 1923. Hi destacaven dos tipus molt pintorescs: la florista Elisa i el porter Wladimir.El 14 de novembre de 1924 s'hi va inaugurar la primera emissora de radiodifusió d'Espanya EAJ-1 Ràdio Barcelona. La sala de màquines era ubicada dintre de la gran cúpula que coronava l'edifici. L'emissora va ser traslladada només un any després al carrer de Casp. 

*1932.- L'interior del bar de l'Hotel Colón.

Aquest Hotel Colón va ser testimoni dels moments més tensos de la història de la ciutat durant la República i la Guerra Civil. Va ser seu de sindicats i partits polítics i durant l'aixecament militar feixista del 18 de juliol de 1936 refugi ocasional dels militars rebels fins que, assetjats per les forces leials a la República, varen rendir-se i fets presoners.
Una altra imatge inoblidable de l'Hotel Colón és aquella en que apareix amb la façana colmada de pancartes i proclames comunistes, quan acollia la seu de les Joventuts Socialistes Unificades del PSUC i també de la UGT, i es va organitzar al davant de l'edifici una desfilada amb les imatges dels liders de la revolució bolxevic.

*1937.- La façana de l'Hotel Colón amb pancartes del PSUC i els retrats de Lenin i Stalin.

L'Hotel Colón però, no va poder resistir el desenllaç de la Guerra Civil i el canvi de règim. La seva mera presència a la Plaça Catalunya provocava mals records als vencedors. No va trigar massa en ser enderrocat i substituit per un nou edifici fidel a la linia neoclàssica estricta impulsada pel règim franquista. Així va emergir ben aviat la seu de l'oficina principal a Barcelona del Banco Español de Crédito, un edifici que destaca per la seva torreta central enganxada a la mitgera de la veina casa Pich i Pon i equidistant de Rambla Catalunya i Passeig de Gràcia.

*1940.- L'Hotel Colón apareixia ja amb un rètol a la balconada que certificava la seva compra pel Banco Español de Crédito. Mentrestant, al centre de la plaça centenars de joves falangistes participaven en la missa de campanya del dia 2 de maig. (Foto: Josep Brangulí)

*1943.- Dues fotografies grises i tristes on es veu l'Hotel Colón en fase l'enderrocament al fons, Mentrestant, en primer pla, membres del Frente de Juventudes reparteixen joguines entre els nens amb motiu de la Diada de Reis, sense que l'ordre, que tant exaltaven, estigui gaire present en la seva tasca de classificació del material. A la imatge superior es pot veure el governador civil Antonio Correa Veglison. (Fotos: Josep Brangulí)*1945.- El nou edifici del Banco Español de Crédito (a les dues fotos en construcció) va ocupar el lloc de l'Hotel Colón, que no va sobreviure a l'inici de la dictadura franquista. El 1943 l'antic hotel ja havia començat a ser enderrocat i el nou edifici bancari no va quedar enllestit del tot fins a finals de 1947.