dissabte, 17 d’octubre del 2015

CASES DE LA VÍDUA GALOFRÉ. Passeig de Gràcia 29-33 (1867-1913)

Agraïments a ENRIC COMAS i PARER i EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ


1880's.- Les quatre cases captades des de la cantonada del Passeig de Gràcia amb Consell de Cent.

Projectades l'any 1867 per l'arquitecte Antoni Valls i Galí (el mateix de les cases Cerdà de Consell de Cent/Roger de Llúria)  aquest conjunt de quatre cases adossades s'estenia entre els números 29 i 33 del Passeig de Gràcia entre Diputació i Consell de Cent, carrer amb el qual l'última de les cases feia cantonada.
Formaven part de les primeres construccions aixecades al passeig de Gràcia. En aquells primers anys d'urbanització, el passeig s'havia projectat amb l'idea d'un boulevard d'aparença aristocràtica, format per palauets i xalets amb jardí davanter i la planta baixa lleugerament enlairada sobre el nivell del carrer, permetent il·luminar el semisoterrani amb finestres rectangulars a la part alta d'aquest nivell més baix a la manera anglesa. Les Cases de Salamanca, que ocupaven el tram des del carrer Còrsega fins a Bonavista, davant dels actuals Jardinets, seguien també aquest patró.
Aquestes quatre cases van desaparèixer en dues tongades. Primerament, a començaments del segle XX, es van enderrocar les dues més pròximes al carrer Diputació i posteriorment al 1913 les altres dues que ocupavan la cantonada amb Consell de Cent.

*1910's.- Les dues últimes cases del grup de la Vídua Galofré a la cantonada amb Consell de Cent davant de la Casa Lleó Morera.



Els números 29 i 31 (dibuix superior) són ocupats avui per dos edificis de diferent alçada (el del 31 va ser remuntat), mentre que al número 33 (foto inferior) s'hi aixeca l'edifici de les antigues Escoles de les Dames Negres construït pel prolífic Sagnier entre 1913 i 1916.