dilluns, 15 d’octubre del 2012

PALAU SIMON. COL·LEGI LORETO. Mallorca / Pau Claris (1886-1966)

Agraïments a CARMEN GIMÉNEZ i JORGE ÁLVAREZ

*1892.- El Palau Simon des del carrer Mallorca. (Foto: J.E. Puig /BNE)

El sector de la Dreta de l'Eixample on avui encara podem veure alguns edificis elegants de les acaballes del segle XIX, com el Col·legi d'Advocats o la Delegació del Govern, va començar a poblar-se en aquells temps per les noves mansions de l'emergent burgesia barcelonina. En aquell indret, el Palau Simon era un d'aquests edificis sobris i luxosos que permetien a les classes més benestants fer ostentació pública de la seva riquesa.
Obra de l'arquitecte Josep Domènech i Estapà va ser contruit entre 1885 i 1886 per encàrrec de l'editor Francesc Simon, copropietari de l'editorial Muntaner i Simon del carrer Aragó, que avui acull la Fundació Antonio Tàpies.


*1902.- Vista de la façana posterior del Palau Simon des del jardí que l'envoltava. (Foto: Arxiu Mas) 

*1908.- El Palau Simon vist des de la cantonada Mallorca-Pau Claris. Al fons, a la esquerra de la imatge, es pot veure el Palau Montaner que avui acull la Delegació del Govern a Catalunya. (Foto: F. Rogent i Pedrosa) 

Era situat al carrer Mallorca i tenia ajustada la façana arran de vorera amb un jardí que s'estenia fins a la cantonada amb Pau Claris. Per l'altra banda llindava amb el Palau Ramon Muntaner construit pel mateix arquitecte uns anys després (1889-1893), edificació aquesta que ha arribat als nostres dies ocupada avui per la seu de la Delegació del Govern a Catalunya i en temps de la dictadura pel Govern Civil.
L'interior del Palau Simon s'organitzava a partir d'una gran escalinata que menava al pis principal on hi havia el menjador, el despatx, la sala de billar, una sala de piano, un gran saló i una rotonda posterior. Les habitacions ocupaven el pis superior. Una particularitat destacable de la casa era la seva elegant i vistosa rotonda vitrallada de la façana posterior que donava al jardí. A l'interior s'hi podien veure valuosos exemples de decoració d'estil japonès.

*1920's.- Una altra imatge de la façana del carrer Mallorca del Palau Simon. (Foto: Col·leció privada Jorge Álvarez)

La família Simon va abandonar aquella luxosa mansió a començaments dels anys 1920's i l'immoble va ser ocupat a partir de 1922 pel Col·legi de Loreto, que gestionaven les Religioses de la Sagrada Família. L'any 1931, davant de l'anticlericalisme creixent que va caracteritzar el temps de la Segona República, es va rebatejar com a Escola Lesseps fins al 1936.
Acabada la Guerra Civil el col·legi va ser novament obert l'any 1939 i cada 10 de desembre s'hi celebrava la festa de l'Exércit de l'Aire, que tenia com a  patrona a la Mare de Déu de Loreto. L'acte congregava una gran quantitat d'autoritats i militars en el jardí.
El vell Palau Simon va continuar la seva funció docent fins ben entrada la dècada dels 1960's i va romandre dempeus fins el 1966, quan el desarrollisme especulador de l'època ens va privar per sempre més d'aquesta joia del modernisme. Avui en el mateix lloc, hi podem veure un immoble d'oficines amb façana de vidre anomenat Edifici Financia, que trenca agressivament amb la uniformitat arquitectònica de tota aquella zona.

*1902.- Vista de l'interior de la rotonda de la façana posterior del Palau Simon. Era un dels espais més interessants de l'edifici. (Foto: Arxiu Mas).

*1933.- En aquest fragment d'un dels plànols topogràfics municipals de començaments dels anys 1930's es visualitzava perfectament el perfil de la finca amb el jardí i el contorn (acolorit) del Palau Simon (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya).
  
*1950's.- El jardí del Palau Simon quan acollia el Col·legi de Loreto. A l'esquerra, darrera de la reixa, el carrer Mallorca. (Foto: Arxiu La Vanguardia)

*1968.- L'edifici Financia va ocupar el lloc del Palau Simon.