diumenge, 13 de març del 2016

DIPÒSITS DE GAS D'HORTA. (1967-1992)


(Foto: APU Barcelona. VeoDigital)




*1970's.- L'avinguda de la Vall d'Hebron davant de la Ciutat Sanitària. Al fons, emmarcats en groc, es poden veure els dipòsits de gas.

Coneguts popularment com els collons -o els ous- del Porcioles, aquests dos dipòsits esfèrics de gas natural constitueixen una de les icones més representatives d'una època nefasta a nivell de medi ambient, amb una vergonyosa entrega d'espais al servei del desarrollisme més salvatge, sense cap mena d'atenció ni respecte a qüestions que avui sortosament formen part del catecisme de la sostenibilitat. Així doncs, impacte visual, agressió a un entorn natural o fins i tot perillositat eren ítems poc o gens tinguts en compte en uns anys que els conceptes de progrés tècnic i desenvolupament tenien un altre significat.
Els dipòsits eren en realitat dues grans bombones, construides amb planxes d'acer, amb una capacitat de 100.000 metres cúbics de gas cadascuna, que formàven part de la xarxa de distribució i que constituien una reserva en cas de necessitat. L'amenaça que representàven per als veïns del barri de la Font del Gos - també conegut com de La Virgen del Camino- va generar mobilitzacions populars que van ser sistemàticament desateses per les autoritats i per la direcció de la companyia Catalana de Gas y Electricidad.

*1967.- Carta al Director publicada en l'edició de La Vanguardia d'aquell any, en la que un lector manifestava la seva sorpresa davant la construcció dels dipòsits. (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)

Les gegantines bombones van fer la seva funció durant prop de 20 anys. Quan finalment a l'any 1986 van deixar de funcionar, l'Ajuntament no va exigir a la companyia del gas el seu desmantellament. Tot seguit es va iniciar un període d'especulacions sobre la possibilitat de conservar-les per instal·lar-hi una gran discoteca o un restaurant amb vistes sobre la ciutat. Altres opinions defensaven simplement la seva conservació pel fet de formar part de la història recent de la ciutat (?)
En els últims anys les esferes dels dipòsits varen ser pintades amb un ulls que simulaven cares, en una mena d'intervenció artística que presagiava la seva desaparició, que finalment arribaria en el context de la Barcelona Olímpica. L'espai i l'entorn van ser reurbanitzats i davant s'hi van construir les noves cotxeres d'autobusos semisoterrades, que substituïen les de l'avinguda Borbó. 


1980's.- Els ous del Porcioles en els seus últims anys.