dimarts, 3 de desembre de 2013

FOLIES. CHEZ DEMÓN. Rambla de Caputxins. (1950-1953)

Article elaborat amb la col·laboració de MARIA JOSÉ GONZÁLEZ, EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i RAMON VILALTA
 
L'any 1947 tancava portes l'Excelsior, un cabaret que als anys 1920's havia causat sensació esdevenint un dels locals capdavanters de l'oferta nocturna a les Rambles. En el seu lloc a l'antiga Rambla del Centre (rebatejada com dels Caputxins) va obrir portes l'any 1950 el cabaret-sala de festes Chez Demon conegut també amb el nom de Folies. El nom de Demon estava vinculat al director d'orquestra menorquí Lorenzo Torres Nin (1890-1964), conegut com el mestre Demón, que als anys 1930's havia entusiasmat amb la seva Orquestra Demón Jazz amenitzant les nits de diversos locals de la Rambla.
 
*1951.- Programa de mà de l'espectacle Medio Siglo de  Canciones.
 
*1965.- Fragment d'un article publicat a la revista Destino en la que es citen el Folies i el mestre Demón. (Font: Biblioteca de Catalunya)
 
Poc després de la seva inauguració, Folies va organitzar un espectacle que li va donar molta volada i popularitat. Es titulava Medio Siglo de Canciones i aplegava un ventall d'estrelles de la revista, la cançó i l'espectacle encapçalats per la gran vedette Gema del Río. Aquest espectacle va permetre la projecció del local durant uns anys. Per la pista del Folies varen desfilar artistes ja consagrats al Paral·lel com la vedette Carmen de Lirio o el còmic Alady.
 
 
 
 
Malgrat les seves optimistes previsions, Folies Chez Demon no arribaria a acomplir el seu cinquè any i baixaria la persiana a finals de 1953. La següent etapa del local seria la coneguda com a Salón Tabú.