dimecres, 1 de maig del 2019

TEATRE RIBAS (1884-1886) / TEATRE DE CATALUÑA (1886-1887). Plaça Catalunya / Bergara.


Abans de la inauguració del legendari Teatro Eldorado al xamfrà muntanya de Plaça Catalunya amb  Bergara, aquell mateix solar  havia acollit anteriorment l'estació del tren de Martorell, un envelat promogut per la societat recraeativa La Nueva Merced que cap a finals dels anys 1870's oferia sessions de ball a un preu ajustat i posteriorment hi arribà el teatre.
Va ser el dia 21 de juny de 1884 quan s'hi va obrir el Teatro Ribas, projectat per  Baltasar Pons. El local va ser bajeat amb el cognom de l'actor Rafael Ribas i Viladegiu, que a la vegada n'era l'empresari. Lluís Permanyer, recollint el testimoni d'algun article de premsa publicat al Brusi, el descriu com una construcció circular modesta, amb un aspecte exterior que no deixava de recordar una barraca de fira i que interiorment s'estructurava en una platea de butaques, llotges a dos nivells i un galliner superior per a les localitats més barates [1]. A més a més, disposava d'un cafè a cada planta i d'un espai amb vistes al carrer per on els espectadors podien passejar-se durant els entreactes.
 
*1884.- Dibuix de la façana del Teatro Ribas (Font: La Ilustración Ibérica. Any II. Núm. 80. 12-7-1884). 
 

*1884.- Retalls de premsa de La Vanguardia corresponents als dies previs i al de la inauguració del Teatro Ribas (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la).
 
A la primera funció del Ribas hi intervingueren la companyia de lírica i declamació de Juana Pastor,  integrada per artistes dels teatres madrilenys Eslava i Lara, i amb Ricardo Zamacois com a primer actor. El local no va tenir massa bona acollida entre el públic i el 1886 va passar a ser gestionat per Joan Coll i Pujol que era el propietari del solar. El nou gerent va fer reformes al local i al seu entorn, entre elles la construcció de la vorera al carrer. Molts elements originals de fusta van ser substituïts per altres d'obra i ferro, que acabarien donant un aspecte més elegant a l'edifici. Aquestes reformes culminarien a la tardor de 1886 amb el canvi de nom del local que va acabar anomenant-se Teatro de Cataluña.
 
*1986.- Recull de retalls de premsa publicats a La Vanguardia a l'octubre d'aquell any durant la transformació del Teatro Ribas en Teatro de Cataluña.  


*1887.- El Ribas convertit ja en Teatro de Cataluña com es pot veure en el rètol de la façana. (Foto: Antoni Esplugas).

Aquesta darrera etapa va ser encara més curta. De fet, va abastar només la temporada 1886/87. La inauguració del local amb el nom de Teatro de Cataluña es va produir el diumenge 10 d'octubre de 1886. La programació incloia una companyia de teatre dirigida per Anton Tutau que presentava representacions en català. Tot plegat acabaria al cap de pocs mesos amb la conversió del local en Teatro Eldorado.


[1].- Permanyer. Lluís. Biografia de la Plaça de Catalunya. Edicions La Campana. Barcelona, 1995.