dissabte, 2 d’abril del 2011

LA CREU COBERTA (Segle XIV - 1850)


Avui coneixem per Creu Coberta, la via comercial que serveix d'entrada al barri d'Hostafrancs des de la plaça Espanya. Però la història d'aquest nom es remunta al segle XIV.  
En realitat, l'indret exacte que es coneixia com la Creu Coberta correspon a l'actual cruïlla entre el Paral.lel i l'avinguda Mistral. Fou allà on a començaments del segle XIV s'hi va plantar una creu de terme que delimitava l'entrada a Barcelona. Era una creu de pedra esculpida que inicialment romangué exposada als quatre vents, fins que en una data no precisada va ser coberta per un templet. El 1573 va ser reformat i el conjunt va quedar integrat per quatre columnes amb tres esglaons per accedir a la base de la creu. Les bases de les quatre columnes eren dòriques i els capitells corintis. En les vuit cares externes dels capitells del conjunt de les quatre columnes hi havien esculpides les imatges de Santa Eulàlia, Santa Madrona, Santa Bàrbara, Sant Pere, Sant Sebastià, Sant Sever, Sant Roc i Sant Joan. 
A partir del segle XIX hi ha més notícies sobre la sort d'aquesta creu, ja que l'indret fou especialment destacat com lloc de rebuda de personatges i autoritats que visitaven Barcelona, així per exemple els rei d'Espanya Carles IV el 1802 o Ferran VII el 1827. Durant la Guerra del Francès (1808-1814) va resultar danyada per les tropes napoleòniques. L'any 1823 els constitucionalistes varen retirar la creu i el templet que la cobria i només un any més tard la creu fou reposada en el mateix lloc amb una que provenia del clausurat cementiri del Pi. Finalment la creu va desaparèixer el 1850.
Entrat ja el segle XX, la Creu Coberta era també el nom de la via d'accés a la ciutat fins al portal de Sant Antoni que avui coneixem com avinguda Mistral. Se'l coneixia com a passeig de la Creu Coberta i era un dels llocs preferits pels ciutadans per passejar. A finals dels anys vint aquest passeig va canviar de nom i es va dedicar a Milans del Bosch. Finalment al 1931 va ser rebatejat i dedicat al poeta occità Frederic Mistral.

CASA GRALLA. Portaferrissa (1518 - 1856)

*1855.- Una de les poques fotografies que es conserven de la casa Gralla poc abans de ser enderrocada. (Foto: Arxiu Huertas)


Tot i que els origens d'aquesta casa es remunten al segle XIV, fou mossèn Miquel Joan Gralla qui la va fer reformar i ampliar entre els anys 1516 i 1518, embellint la façana i incorporant-hi un pati annex envoltat per un claustre de dos pisos. Alguns historiadors atribueixen a Damià Forment la direcció de les obres.
La Casa Gralla era un edifici monumental amb façana d'estil plateresc situada al tram final de la Portaferrissa tocant a la petita plaça de la Cucurulla. Era considerat un dels palaus més elegants i senyorials de la ciutat. L'edifici va passar amb els anys a ser propietat dels ducs de Medinaceli que el van enderrocar el 1856. No obstant, algunes pedres havien estat conservades i guardades i part del pati i el claustre varen ser reconstruits a Sant Gervasi. Anys més tard es van tornar a desmuntar, però es van conservar unes 500 pedres que amb el temps van anar passant a mans de diversos particulars, fins que l'empresari alemany Herbert Gut, propietari de l'empresa Prosegur, va comprar el claustre en un antiquari de Mijas (Màlaga) i el va tornar a muntar en la seu de la seu negoci a la Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat.
L'enderroc de la casa Gralla va permetre obrir el carrer del Duc (abans Duc de la Victòria), que uneix Portaferrissa amb Canuda. El lloc on s'aixecava aquest edifici es avui ocupat i recordat per la galeria comercial Gralla Hall especialitzada en botigues de moda jove.

Detall de la porta d'accés a la Casa Gralla al carrer de la Portaferrissa