dimarts, 28 d’agost del 2018

L'OVNI. BIBLIOTECA DE LA FACULTAT DE FILOSOFIA, GEOGRAFIA I HISTÒRIA. Universitat de Barcelona. (1976-2006)

Agraïments a ELOY FC i CARME GRANDAS

*1992.- La biblioteca de la Facultat de Filosofia, Geografia i Història. (Foto: Eduard Olivella Falp).

Amb anterioritat a l’inici del curs acadèmic universitari 1972-73 la Universitat de Barcelona va presentar el projecte d'una nova gran facultat inicialment coneguda com de Filosofia i Ciències de l'Educació, que englobaria les disciplines de Filosofia, Filologia, Història i Geografia. L'edifici, s'estendria per l'Avinguda Gregorio Marañón i tancava el sector sud de la zona universitària, ja al límit amb els terrenys de les instal·lacions esportives del FC Barcelona.


*1972.- A l'estiu d'aquell any es va presentar el projecte de la nova facultat com anunciava La Vanguardia del dia 13 de juliol. (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)
 
Aquesta nova facultat, de grans dimensions, es va començar a construir aquell mateix any segons un projecte signat el 1969 pels arquitectes Robert Terradas i Via (1916-1976)  i José Maria García Valdecasas. Arquitectònicament s'inseria dins l'estil brutalista de l'època. S'organitzava en un seguit de mòduls d'alçades diverses i formes arrodonides en els vèrtixs de les seves façanes i cobertes que li donaven un cert aspecte de central nuclear i que, tot i que modificats. es conserven encara en l'actualitat.  
Les obres, que tenien un termini inicial d'execució de 17 mesos, no s'enllestirien fins a finals de 1976 i l'ocupació total de les aules, dependències i serveis del nou edifici no es completà fins a l'inici del curs 1977/78. Mentrestant barracons i aules d'altres edificis (Mercantils i SEU) acollien els estudiants de la Facultat.
El nou conjunt tenia com a element més singular la biblioteca situada sobre l’entrada al recinte. Consistia en un mòdul circular de formigó i vidre que acollia la biblioteca central de les diverses disciplines universitàries que s’impartien en el conjunt de l’edifici.
La seva forma arrodonida amb coberta de vidre inclinada li donava una aparença de platet volador, la qual cosa  va provocar que en el llenguatge popular universitari de l’època fos coneguda pels estudiants com l’ovni.
 
*1970's.- La part inferior de l'ovni. (Foto: Autor desconegut. Col·lecció privada de Francisco Arauz). 

*1975.- Imatge aèria del Camp Nou. Al fons es pot veure la Facultat de Geografia i Història i la seva biblioteca (cercle groc) en construcció. (Foto: Arxiu Nacional de Catalunya).

*1982.- Una altra imatge aèria de la zona amb l'ovni (rectangle groc) el Miniestadi del Futbol Club Barcelona en primer terme encara en construcció.  (Foto: Fons SACE. ICGC). 

Aquest equipament docent universitari es va destinar posteriorment a acollir la facultat de Geografia i Història, tot i que la biblioteca de l'ovni era la de Filosofia. Cap a finals del segle passat es va començar a madurar la idea de construir un parc científic de la Universitat de Barcelona als terrenys que ocupava la facultat, que finalment es traslladaria al nou campus del Raval.
 
*1992.- L'ovni envoltat pels mòduls de la Facultat de Geografia i Història. (Foto: Eduard Olivella Falp).
 
Al gener de 1997, el professor d'Arquitectura i Disseny Alberto Estévez va escriure un manifest i diversos articles [1] en defensa de l'edifici de l'ovni amb l'objectiu d'evitar la seva desaparició. A nivell universitari es van produir també algunes mobilitzacions d'estudiants que van aconseguir endarrerir l'enderroc. 
Finalment, al novembre de 2006, gairebé sense fer soroll, l'edifici de la biblioteca va ser enderrocat per completar la construcció del Parc Científic de Barcelona. En la memòria de molts estudiants de l'època va quedar el record de les estones passades a l'ovni.

[1].- Estévez Escalera, Alberto T.
Derribos en la UB. El Periódico de Catalunya. Edició del dia 16 de gener de 1997.
No los derriben. El País. Edició Barcelona del dia 18 de gener de 1997.
Manifiesto Pro-OVNI. Escrits d'Art. Núm. 1. Barcelona 1997.