dilluns, 26 març de 2012

PAVELLÓ DE BÈLGICA. Exposició 1929. Montjuïc. (1929-1967)

*1929.- Vista exterior del pavelló de Bèlgica durant els dies de l'Exposició Internacional.

Uns dels pavellons més espectaculars dels corresponents als països europeus que varen concòrrer a l'Exposició Universal de 1929 fou el de Bèlgica. Era situat a l'avinguda de l'Estadi, al costat del pavelló d'Espanya, i va ser projectat per l'arquitecte Arthur Verhelle.
Tenia planta quadrangular i reproduia un dels palauets flamencs més famosos de la localitat de Malinas, el Hof von Busleyden. De la seva façana destacava l'esvelta torre beffroi que doblava l'alçada de l'edifici. 
Però malgrat la bellesa de l'edifici, la seva vida en esplendor va ser força efímera. Durant la Guerra Civil ja va perdre gran part de la seva estructura i a la posguerra oferia un aspecte deplorable amb moltes parts del que quedava d'edifici sense sostres.
El pavelló de Bèlgica va esdevenir un referent de la pobresa i a l'abric de les seves runes s'hi van allotjar i aixoplugar molt barraquistes des dels durs anys 1940 fins ben entrats els 1960's. Amb l'inici del procés de dignificació de la muntanya de Montjuïc, l'obertura del parc d'atraccions i la desaparició dels nuclis de barraques, l'edifici fou definitivament enderrocat a finals de l'any 1967. Ningú el va trobar a faltar. Sense el pavelló de Bèlgica la recta de l'estadi oferia una millor perspectiva d'amplitud per a les curses de fòrmula 1 i de motociclisme, que aleshores ja animaven el circuit de Montjuïc i, al mateix temps, va deixar espai per edificar les Piscines Picornell inaugurades l'any 1970.

*1930.- Una altra imatge del Pavelló de Bèlgica, on es pot veure el cos principal de la façana que donava a l'avinguda de l'Estadi.