diumenge, 8 de novembre del 2015

SOCIETAT DE TIR AL COLOMÍ. (TIRO DE PICHÓN). Instal·lacions esportives de Montjuïc. (1947-1996)




L'esport del tir al colomí i a altres aus ja havia tingut precedents pel que fa a la seva pràctica als voltants de Montjuïc i Miramar cap a finals del segle XIX. En aquell entorn s'instal·laren els primers espais per practicar-lo que incorporaven tancats per evitar accidents. La Societat de Tir al Colomí (Sociedad de Tiro a Pichón) va ser fundada el 1906.
Els animals eren llançats al vol i quan guanyaven alçada era el moment de disparar-los. Aquest tipus d'esports van tenir sempre una rellevant acollida entre la burgesia barcelonina i molt especialment en les famílies més vinculades als estaments militars. Després de la Guerra Civil, el component ideològic que impregnava el nou règim franquista va afavorir novament la projecció d'aquests esports de tir. Es va constituïr la Federación Catalana de Tiro de Pichón i les antigues instal·lacions de la Societat de Tir de Barcelona van refer-se amb la inauguració d'un nou espai, de més d'onze mil metres quadrats, situat entre el castell de Montjuic i Miramar sobre la carretera que baixava cap al port.
L'acte inaugural tingúe lloc el 19 de juny de 1947 amb la disputa del Premi Domecq i la presència destacada del capità general José Solchaga, al qual s'oferí l'honor de ser ell qui disparés el primer tret, Les noves instal·lacions incorporaven també un local social en forma de xalet amb restaurant i una terrassa amb esplèndides vistes sobre al ciutat i el port.

*1947.- Retalls de La Vanguardia del dia 20 de juny on s'informava de la inauguració de les noves instal·lacions

Durant els anys següents aquestes instal·lacions van acollir el Campionat d'Europa de Tir al Vol (1953) i el del Món disputat el 1961 on l'equip espanyol va quedar campió i el tirador valencià Francisco Bolinches s'adjudicà el titol mundial individual. El costat més fosc d'aquest club esportiu era que el seu local social era sovint terreny abonat per al joc il·legal i per aquesta causa hi sovintejaven les batudes policials. 
Els impactes del plom dels perdigons sobre els cactus dels Jardins Costa i Llobera inaugurats per l'ajuntament de Porcioles al març del 1970 i alguns accidents amb caigudes d'objectes des del cel sobre persones van també jugar en contra del manteniment d'aquesta instal·lació esportiva pel perills que suposava.

*1964.- Vista de les instal·lacions de Tiro de Pichón a la pujada al Castell. A l'esquerra de la imatge les tres xemeneies del Paral·lel i a la dreta la carretera de pujada a Miramar.

En els seus darrers anys l'impacte de la Llei de Protecció Animal de 1988 dictada per la Generalitat de Catalunya va imposar que els colomins vius fossin substituïts per hèlixs de plàstic. No obstant això, els dies d'aquest esport estaven comptats i finalment la federació esportiva va ser clausurada el 2002. Les instal·lacions de Montjuïc van ser enderrocades el 1996, després d'un litigi entre l'ajuntament i la Societat de Tir al Colomí. El terreny va ser desinfectat i netejat dels centenars de trossos de plom que s'hi havien acumulat durant anys. La presència d'una necròpolis jueva en aquell indret i la importància de les troballes van afavorir també aquesta desaparició.

*1996.- Al juliol d'aquell any l'ajuntament va executar l'enderroc de les instal·lacions del Tiro de Pichón. (Foto: La Vanguardia)