diumenge, 29 de juliol del 2018

MIRADOR PLAÇA DE LA HIDRÀULICA. Montjuïc. (1920's-1987)

Agraïments a ELOY FC


*1920's.- Foto captada abans d'urbanitzar-se definitivament aquell sector de la muntanya de Montjuïc. ja s'hi pot veure la plaça de la Hidràulica (fletxa groga) i al costat apareix l'Estadi Català situat al sot de la Foixarda. Aquí el podem veure amb la graderia lateral ja totalment construida abans de ser convertit en parc d'atraccions durant l'exposició. (Foto: AMB).

Les primeres urbanitzacions de la muntanya de Montjuïc prèvies a les obres de l'Exposició Internacional de 1929 ja havien deixat enllestit un espai ajardinat amb un circumferència d'aigua al centre i lleugerament elevat mitjançant un perimetre format per murs, escales i baranes. Als plànols que es van distribuir durant l'Exposició l'indret figurava identificat com a mirador, si bé aviat va ser conegut com a plaça de la Hidràulica. Durant el certamen internacional era l'espai d'accés al restaurant Ambassadeurs al que servia d'entorn amb l'elegant brollador lluminós instal·lat davant del local.



*1929.- Dos plànols de les instal·lacions de l'Exposició de 1929 al sector de la plaça de la Hidràulica. En ambdós acasos, s'identificava el lloc només com a Mirador. (Fonts: i Col·lecció particular de Francisco Arauz).

El restaurant fou desmentellat després de l'exposició igual que el Poble Oriental que s'estenia a la banda de ponent. La configuració de la plaça va quedar inalterada després de la Guerra Civil, si bé quedava un xic allunyada del parc de Montjuïc i no era un espai gaire transitat, llevat dels barraquistes que havien començat a poblar la zona dels voltants de l'estadi cap al cim de la muntanya.

*1932.- Fragment d'un plànol posterior a l'Exposició en que l'espai apareix amb el nom de plaça de la Hidràulica. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya).
 
La instal·lació de la zona d'examens de conducció, emplaçada en el tram que portava fins a l'Estadi, va tornar a animar aquell lloc a partir de finals dels anys 1960's. Els examinants i els seus familiars i amics es concentraven prop de la zona per esperar el moment de les proves i matar els nervis amb la contemplació d'aquell indret.

*1986.- Vista general de la plaça de la Hidràulica en els seus últims temps. Al fons el Palau Nacional, les Piscines Picornell i l'Estadi. Sobre aquests terrenys s'aixecarien les instal·lacions del INEFC (Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya) i l'entorn que el separava de l'estadi quedaria convertit en l'anella Olimpica. (Foto: Antonio Lajusticia Bueno. AMB). 
 
*1987.- La plaça d'Europa a la dreta de la imatge aèria va començar a prendre terreny a la vella plaça de la Hidràulica (esquerra), que seria eliminada poc després en construir-se l'INEFC (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya).

Les obres de la anella olímpica van acabar amb aquell petit espai ajardinat. Al seu costat es va urbanitzar la plaça d'Europa amb la torre de comunicacions de Telefònica i sobre el mateix espai l'edifici de l'INEFC.