diumenge, 20 de setembre del 2015

TRAVESSERA VELLA DE LES CORTS

Agraïments a MIQUEL F. PACHA, ENRIC H. MARCH, RAMON VILALTA i ENRIC COMAS i PARER


L'últim tram de la  Travessera Vella de Les Corts identificat sobre un plànol de 1931

La frontera establerta entre els límits dels antics termes municipals de Santa Maria de Sants i Les Corts de Sarrià va propiciar l'obertura d'un camí que amb el temps passaria a ser la primera Travessera de les Corts. Coincidia només parcialment amb el traçat de l'actual. Arrencava de la carretera de Collblanch al límit amb l'Hospitalet i resseguia el mateix traçat que l'actual travessera creuant la Riera Blanca i la Riera d'Escuder (on avui hi ha l'eix Maternitat-Comandant Benítez) fins arribar al Sol de Baix i al carrer Joan Güell. Era precisament en aquest últim carrer on la Travessera Vella, seguint aquell antic camí a Barcelona, girava cap a la banda de mar fins connectar amb l'actual carrer del Marquès de Sentmenat a la banda mar dels Jardins de Magalí (després coneguts com Jardins de les Infantes) i del Gol Sud de l'antic camp de futbol de Les Corts

*1930's.- Recorregut de la Travessera Vella a partir del punt que es desviava del curs de l'actual Travessera de les Corts.

La Travessera Vella seguia camí de Barcelona i arrivaba a l'actual cruïlla entre l'eix Berlín-París i l'avinguda Josep Tarradellas, una zona on gairebé tot eren descampats i s'hi començaven a instal·lar algunes fàbriques. L'últim tram s'endinsava cap a la zona avui integrada a l'Esquerra de l'Eixample fins a connectar amb el Camí  Antic de Sarrià, aproximadament a l'alçada del carrer Rosselló entre Viladomat i Calàbria, prop dels terrenys on s'instal·laren les pistes del Club Esportiu Laietà. Anys abans el camí encara continuava fins a la zona del mercat del Ninot. [1]
Quan es va anar urbanitzant la nova Travessera de les Corts en direcció al Camp de Galvany, en un intent de donar continuïtat a la Travessera de Gràcia, tot aquest nou traçat fou identificat com a Travessera de Les Corts deixant la denominació de Travessera Vella de les Corts al tram des de Collblanch a Joan Guell i també pel traçat descendent que hem exposat.
Aquest camí de les Corts a Barcelona, a banda de Travessera Vella, havia estat conegut també com Travessera de Baix, Travessera Baixa o Travessera de la Trinitat. El trajecte connectava a la vegada antigues masies cortsenques com Can Taner, Ca n'Arcàngel, Can Planes, Can Bruixa, Can Biosca, Can Rufa, Can Biralla i Can Cuyàs entre d'altres. 





*1933.- Els diferents trams que recorria la Travessera Vella de les Corts des de Collblanc fins a l'Esquerra de l'Eixample. En blau el traçat coincident amb l'actual Travessera de les Corts i en vermell el recorregut de l'antic camí de les Corts a Barcelona. De dalt a baix: 
1) De Collblanc a la Riera d'Escuder (Maternitat) 
2) De la Maternitat al carrer Joan Güell, 
3) De Joan Güell al Camp de Futbol de Les Corts
4) Del Camp de Les Corts a la Riera de Magòria 
5) De la Riera de Magòria fins al camí Antic de Sarrià.
(Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Cliqueu sobre els plànols per ampliar-los)

Als anys 1930's la Travessera Vella va ser rebatejada amb el nom de carrer de Salvador Vallverdú des del carrer Joan Güell fins a la cruilla de Berlín amb Entença. Aquest mateix tram fou conegut oficialment després de la Guerra Civil com carrer Conde de España (1942), fins que un any després, coincidint amb l'inici de les obres de reordenació de les seves voreres, és definitivament incorporat al nomenclator de carrers amb el nom de Marquès de Sentmenat tal i com se'l coneix avui.

*1940.- Ordre municipal de renumeració de  les finques de Travessera de les Corts i Travessera Vella de les Corts (font: Hemeroteca La Vanguardia)

Els vestigis de l'antiga via que unia Barcelona amb Les Corts al seu pas per l'Eixample mantindran encara el nom de Travessera Vella de les Corts i desapareixeran progressivament durant la posguerra. L'any 1944 l'Ajuntament inicia l'expedient d'expropiació de dues finques de la Travessera Vella per obrir el carrer Rocafort entre Còrsega i París.

*1949.- Plànol municipal amb indicació (en groc) dels ultims vestigis del traçat de l'antiga Travessera Vella de Les Corts per l'Esquerra de l'Eixample, (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya).

[1].- Per a més informació sobre el camí de Les Corts a Barcelona vegeu Cowley, Peter. Blog El Pla de Barcelona. La frontera de les tavernes, en aquest enllaç:
http://www.pladebarcelona.cat/2014/02/21/la-frontera-de-les-tavernes/