diumenge, 27 març de 2011

MONUMENT AL GENERAL MOSCARDÓ. (1959-1990's)

*1959.- Inauguració del monolit al General Moscardó al costat del Palau d'Esports, amb les autoritats franquistes vestides de gala. 

El 18 de juliol de 1959, coincidint amb el 23è. aniversari de l'Alzamiento Nacional, les autoritats franquistes van inaugurar davant de l'entrada del Palau Municipal d'Esports de Montjuïc a l'avinguda de la Tècnica (avui carrer de la Guàrdia Urbana), un monument en memòria del general José Moscardó Ituarte (1878-1956), famós per la defensa de l'Alcázar de Toledo durant la Guerra Civil. Posteriorment Moscardó havia estat Capità General de Catalunya i president del Comitè Olímpic espanyol.
L'alcalde Porcioles i el delegat d'esports Juan Antonio Samaranch van presidir l'acte i s'encarregaren de fer els parlaments de rigor glossant la figura de Moscardó i la seva condició d'esportista.
El monument era un simple monolit de pedra de quatre blocs, que duia insertada un efígie en bronze del militar obra de José Maria Navarro. La peça fou desmantellada a finals dels anys 90's i guardada en els magatzems municipals.