divendres, 26 de setembre del 2014

LUIS CASALI. Fàbrica de pianos. Torres i Amat 1. (1918-1935)

Article elaborat amb el suport d'EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ




*1918.- Tallers i despatxos de la Fàbrica de Pianos i Instruments Musicals de Luis Casalí.

Obra de l'arquitecte Jaume Torres Grau (1879-1945), aquest edifici d'estenia al llarg de la vorera nord de l'actual carrer Torres i Amat des de la Ronda de Sant Antoni fins al llindar amb l'Hospital Militar que hi havia sobre l'actual plaça Castella.
La fàbrica, amb una gran presència de maó vist a la façana, va ser aixecada el 1918 quan aleshores la cantonada de l'extrem de l'edifici corresponia al número 68 del carrer Ponent (actual Joaquín Costa) davant del Centre Aragonès i el Teatre Goya que havien estat construïts dos anys abans.
A la fàbrica de Luis Casalí, empresari d'origen italià, s'hi fabricaven també orguenets (organillos), aquests instruments musicals portàtils que, a través d'un manubri, reprodueixen sons de melodies populars mitjançant un cilindre de pues que gira al voltant d'uns martells, que impacten sobre les cordes de piano situades a l'interior de la caixa.

Document publicitari de la Fàbrica de Pianos Casalí. L'edifici figura encara amb numeració del carrer de Ponent (avui Joaquín Costa) 

La fàbrica fou desmantellada el 1935, quan Luis Casalí va deixar de fabricar pianos.  L'estructura va ser aprofitada per bastir-hi un edifici d'habitatges que encara avui conserva a la planta baixa la mateixa successió d'arcs que la construcció original.